Pozdravni govor biskupa Košića na Kvirinovo 2019.

Pozdravljam vas sve, draga braćo i sestre, okupljene na ovogodišnjoj proslavi blagdana svetog Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika! Svi ste dobro došli u baziliku sv.Kvirina, zaštitnika ove župe, grada Siska i Sisačke biskupije.

Najprije želim reći riječ dobrodošlice biskupu gospićko-senjskom u miru mons. dr. Mili Bogoviću, predvoditelju današnjeg slavlja! Srdačno zahvaljujem na odazivu, osobito jer je biskup Mile bio dugogodišnji predsjednik Vijeća HBK za hrvatski martirologij; graditelj crkve Hrvatskih mučenika u Udbini; crkveni povjesničar i znalac napose hrvatsko-srpskih odnosa u Hrvatskoj. Dragi Mile, čestitam Ti 20 godina biskupske službe i uskoro 80 godina života! Neka Te Bog čuva da još dugo gledaš napredak i procvat Gospićko-senjske biskupije, čiji si Ti prvi biskup, kao i čitave Hrvatske za koju se iskreno zalažeš i boriš, ne samo u Lici nego i u čitavoj Domovini!

Radujem se zajedništvu biskupa naše Zagrebačke metropolije i pozdravljam: vojnog biskupa u miru mons. Juricu Jezerinca, križevačkog gkt vladiku u miru mons. Nikolu Kekića, bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, zagrebačke pomoćne biskupe – mons. dr. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog – koji nam prenose čestitke kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i našeg metropolite!

Pozdravljam oce provincijale i provincijalke te delegate pojedinih redovničkih provincija! Posebno pozdravljam rektora HKS-a!

Pozdravljam sve svećenike naše Sisačke biskupije: gen. vikara mons. Marka Cvitkušića, ekonoma Biskupije i rektora ove bazilike i župnika župe Sv. Kvirina mons. Zdravka Novaka, predsjednika Caritasa S. B. mons. Franju Ćuka, zatim arhiđakone – preč. T. Radičeka, preč. M.Karaču i preč. D. Papića te sve kanonike našeg Stolnog Kaptola sv. Križa, kao i monsignore i kanonike Zagrebačkog  Prvostolnog Kaptola, osobito mons. Ivu Hrena; rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelka Košćaka, poglavare NBS-a i Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, sve župnike, župne vikare, đakone, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce, Biskupijski zbor pod ravnanjem dr. Jelene Blašković i s pratnjom na orguljama mo. Roberta Jakice, sve vjernike ove župe i grada Siska, kao i sve hodočasnike iz čitave naše Biskupije, članove župnih zborova, ŽPV i ŽEV, ministrante!

Pozdravljam gđu zastupnicu u EU parlamentu kojoj zahvaljujem na svemu što je učinila za naš narod i Crkvu, gosp. Župana i njegove zamjenike, gđu predsjednicu Skupštine SMŽ, gđu Gradonačelnicu Siska s dogradonačelnicima, gđu predsjednicu Gradskog vijeća Siska, sve gradonačelnike i načelnike općina s područja naše Sisačke biskupije, ravnatelje škola, bolnica i zdravstvenih ustanova, predstavnike Hrvatske vojske i policije, članove K.U.D.-ava, vatrogasce!

Pozdravljam i naše drage goste iz Mađarske, iz Szombathelyja, grada u kojem je bio mučen i život svoj položio naš sveti biskup Kvirin!

Pozdravljam na poseban način sve naše hrvatske branitelje, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sve invalide, članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja!

Pozdravljam i vas, dragi predstavnici hrvatskih medija, koji ćete našu proslavu prenijeti diljem naše Domovine i svijeta! Hvala vam, osobito Laudato TV, kojoj zahvaljujem na direktnom prijenosu, te njezinim posredovanjem želim pozdraviti sve koji nas prate, ma gdje bili. Na poseban način izražavam blizinu s bolesnima i onima koji nisu mogli biti danas ovdje s nama, ali su u duhu s nama. Kada smo zajedno pred Bogom, povezani smo sa svima koje volimo, živima i preminulima, jer Crkva je živo Tijelo Kristovo, zajednica braće i sestara u istoj vjeri, nadi i ljubavi.

Vremena u kojima živimo i danas su slična onom vremenu u kojem je djelovao i širio Kristovo evanđelje naš sv. Kvirin. Neprestana borba za istinu, za dobro i vjeru u Boga i čovjeka, pogibli od mnogih zlonamjernika, ljudi lukavih i željnih ugušiti Istinu i Dobro. Međutim, mi znamo da je to nemoguće, jer naš je Gospodin Isus Krist pobijedio svako zlo, te i nas uključio u svoju pobjedu, ako čvrsto uza nj prianjamo, ako ga ljubimo i u njemu i zbog njega sve ljude, našu braću i sestre, kao sami sebe, pa bili to i oni koji nam ne žele dobro. Sveti Kvirin je podnio mučeništvo i on je naš zagovornik, da bismo i mi mogli strpljivo podnositi progone, blago i s čistom savješću.

Sveti Kvirine, hvala Ti na Tvojoj ustrajnosti, hvala Ti na svetom žaru ljubavi prema Kristu i Crkvi, hvala Ti na propovijedanju Evanđelja!

Neka i nama, današnjim učenicima Kristovim, po Tvojem primjeru i zagovoru ojača vjera, nada i ljubav!

Pin It on Pinterest