18. tra 2016.

Potpisivanje ugovora o obnovi i rekonstrukciji u Domovinskom ratu srušene crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini održano je u ponedjeljak 18. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Potpisivanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, upravitelj župe Mala Solina vlč. Ivica Mađer, glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, vlasnik tvrtke GME Davor Vrbanek i Predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina Elvis Dujmić. Ugovor je u ime investitora župe Mala Solina potpisao vlč. Mađer, a u ime i izvođača radova tvrtke GME Davor Vrbanek.

Župna crkva Bogu posvećena u čast Ranjenog Isusa u Maloj Solini bila je sagrađena 1828. godine. U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine Mala Solina bila je okupirana, a u srpskoj agresiji crkva je granatirana i srušena krajem rujna 1991. godine.

Tom prigodom upravitelj župe vlč. Ivica Mađer izrazio je svoje zadovoljstvo što će nakon 25 godina od rušenja konačno započeti obnova ove crkve. „Ovaj početak radova je neizmjerna radost za našu malu župu i župljane koji će konačno dobiti mjesto zajedničkih susreta. Projektnu dokumentaciju za obnovu pripremio je još 2010. godine bivši župnik vlč. Alfred Kolić, a prema njoj vrijednost građevinskih radova iznosi 7 800 000 kuna. To su doista velika sredstva koje naša mala župa ne može sama prikupiti i bez pomoći Sisačke biskupije, Grada Gline i Sisačko-moslavačke županije teško bismo uspjeli doći do cilja.“

Izvođač radova Davor Vrbanek zahvalio je Odboru za gradnju crkve u Maloj Solini što su s povjerenjem odabrali tvrtku GME kao glavnog izvođača radova, te je podsjetio kako će se radovi izvoditi prema projektu „Adria projekt“ iz Zagreba. „S prvim radovima kreće se za otprilike mjesec dana, a predviđeno je da bi ove godine započeli s ispitivanjem postojećih zidova i ostataka građevine te s podizanjem novih zidova. Cilj nam je da do kraja slijedeće godine crkva, u sklopu prve faze, bude pod krovom. Time bi se zaustavilo i spriječilo daljnje propadanje postojećih ostataka srušene crkve. Ako se zatvori financijska konstrukcija radovi na obnovi bi trebali biti završeni za četiri godine“.

Predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina Elvis Dujmić rekao je kako je ovo doista povijesni dan za njihovu župu. „Svi mi Solinjani iznimno smo sretni i ponosni što će se nakon toliko godina obnoviti naša crkva i doista se nadamo da će radovi završiti u predviđenom roku. Zahvaljujemo biskupu Košiću, županu Žiniću i gradonačelniku Kostanjeviću koji su izdvojili sredstva da se krene s obnovom crkve. Svjesni smo da će biti teško pa se sljedećih godina nadamo i pomoći Ministarstva kulture“, rekao je Dujmić.

Gradonačelnik Stjepan Kostanjević podsjetio je kako na području Grada Gline jedino crkva u Maloj Solini nije obnovljena, te kako su je srušili Srbi u Domovinskom ratu. Kostanjević je rekao i kako je Grad Glina izdvojio sredstva u ovogodišnjem proračunu za početak gradnje crkve, a i u daljnjem tijeku radova financijski će pratiti projekt.

Župan Ivo Žinić rekao je kako nije bilo jednostavno doći do ovog trenutka, posebno što više ne postoje na raspolaganju državna sredstva za obnovu sakralnih objekata srušenih u Domovinskom ratu. „Županija je za ovu fazu radova izdvojila 400 000 kuna, te vjerujem da će se zajedničkim snagama i zatvoriti financijska konstrukcija projekta. Mjesto Mala Solina prije Domovinskog rata bilo je naselje s najvećim brojem stanovnika na području Grada Gline, a danas nažalost tamo živi svega nekoliko obitelji. Vjerujem da će i ova obnova crkve te sve što čini Zavičajni klub poslati poruku za povratak raseljenim stanovnicima tog naselja“.

Sisački biskup Vlado Košić čestitao je župi Mala Solina, župniku Mađeru i Zavičajnom klubu na početku gradnje srušene crkve Ranjenog Isusa, te zahvalio na suradnji županu, gradonačelniku i izvođaču radova. „Sretan sam da danas u ime Božje započinjemo ovu obnovu. Mogli ste čuti da nemamo zatvorenu financijsku konstrukciju, ali uzdamo se u Božju pomoć i suradnju svih institucija uključenih u ovaj projekt kako bi on bio ostvaren. Naše katoličke crkve koje su u Domovinskom ratu bile na okupiranom području stradale su 100 %. Osim župne crkve u Maloj Solini u našoj Biskupiji imamo još jednu srušenu župnu crkvu, onu sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici za koju se nadam da ćemo također obnoviti. Tu su još i brojne druge crkve i kapele koje su stradale poput crkve Sv. Katarine u Petrinji za čiju obnovu, na žalost, trenutno nemamo sredstava. Predao sam promemoriju s pet kapitalnih investicija Biskupije ministru Hasanbegoviću, među njima su i ove dvije crkve, te mi je on obećao da će učiniti koliko je u njegovoj moći. Očekujem da bude ova vlada osjetljivija nego prijašnja za kulturu i tradiciju te potrebe vjernika koji čekaju preko 20 godina da se njihove svetinje obnove“,  zaključio je biskup Košić.


Pin It on Pinterest