18. pro 2020.

Sisački biskup Vlado Košić sudjelovao je u četvrtak, 17. prosinca u Drenju kod Đakova na sprovodu pok. Stjepana Petanjka, oca biskupa krčkog Ivice Petanjka, preminulog u 88. godini života.

Ispraćaj je započeo sa sv. misom pred mrtvačnicom, a nastavio se sprovodnom procesijom prema grobu gdje je obavljen obred oproštaja. Misu i sprovod predvodio je nadbiskup osječko-đakovački Đuro Hranić, u koncelebraciji s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, sisačkim biskupom Vladom Košićem, pomoćnim biskupom osječko-đakovačkim Ivanom Ćurićem, generalnim vikarom Sisačke biskupije Markom Cvitkušićem te više svećenika i vjernika.

Nadbiskup Hranić je izrekao homiliju, a biskup Košić se na kraju mise oprostio riječima zahvale pokojnom Stjepanu i obitelji Petanjak na očuvanju veza sa Zrinom, svojim zavičajem gdje je Stjepan rođen i odakle je kao desetogodišnji dječak protjeran s majkom i četvoro braće, dok mu je otac ubijen kao i djedovi i stričevi. Također se od pokojnika oprostio i mjesni župnik Željko Čabaj.

Kod groba je na kraju govorio i biskup Ivica, sin pokojnika, koji se svima zahvalio na dolasku te istaknuo kako je njegov pokojni otac uvijek sačuvao optimizam i nadu, premda su živjeli u teškim prilikama i jedva su preživljavali, ali vjera i nada davale su ocu Stjepanu snagu da se uvijek bori za svoju obitelj i za njenu budućnost.

Pin It on Pinterest