20. velj 2013.

Draga braćo svećenici!

Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače ove 2013. godine, papa Benedikt XVI. objavio je svoju odluku da se odriče papinske službe riječima: »Nakon što sam se više puta preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu«. Sveti Otac je istaknuo da je tu odluku donio u slobodi, svjestan težine toga čina i okolnosti za život Crkve.

Papinu odluku svi mi, članovi Crkve, primamo s dubokim poštovanjem, premda nas je ona iznenadila i ožalostila jer njegovo smo služenje doživljavali kao osobitu milost i blagoslov. Posebno smo njemu zahvalni mi u Sisačkoj biskupiji budući da je upravo on svojom bulom „Antiquam fidem“ 5. prosinca 2009. ponovno uspostavio našu Biskupiju. Svakako će na osobit način ostati u našem sjećanju audijencija koju nam je udijelio na zahvalnom hodočašću u Rimu, 6. listopada 2010. te njegov posjet Hrvatskoj u Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011. godine prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Ovom gestom Sveti Otac pokazuje i stav poniznosti u služenju Crkvi i čovjeku te nastavlja jačati našu vjeru, osobito u Godini vjere koju je otvorio 11. listopada 2012. godine.

Posebno su utješne njegove riječi da »Crkva pripada Kristu, koji nikada neće dopustiti da joj ponestane njegova vodstva i brige« (Opća audijencija, 13. veljače 2013.), te kao zajednica i kao pojedinci, s pouzdanjem u Božje vodstvo želimo moliti za njega i za novog pastira sveopće Crkve. Stoga određujem slijedeće:

1. Neka se u župnim i drugim zajednicama u Sisačkoj biskupiji u nedjelju, 24. veljače 2013. s okupljenim vjernicima proslavi euharistijsko slavlje, zahvaljujući Bogu za darove koje smo po papi Benediktu XVI. primili, moleći za Crkvu i na Papine nakane, a osobito za duhovna zvanja. Također pozovite vjernike da posljednjeg dana njegova pontifikata, u četvrtak, 28. veljače 2013. u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom mole za papu Benedikta XVI.

2. Od 1. ožujka 2013. do izbora novoga pape izostavlja se u euharistijskoj molitvi spomen pape.

3. Nadalje, od 1. ožujka do izbora novoga pape, svaki dan u molitvu vjernika uključi nakana za izbor novoga pape, npr. zazivom: Blagoslovi, Gospodine, svetu Crkvu po svem svijetu i daruj joj Svetoga Oca koji će je neustrašivo voditi u vjeri, nadi i ljubavi, molimo Te.

4. Kada se sazna da je izabran novi papa, neka se odmah po svim našim župama oglase zvona i zvone deset minuta kao znak naše zahvale za izbor, a u nedjelju poslije izbora neka se na svečanim misnim slavljima pjeva himan Tebe Boga hvalimo i molitvom zahvali za novoga Petrova nasljednika. Te ću nedjelje i ja osobno slaviti misu zahvalnicu u našoj sisačkoj katedrali pontifikalnom euharistijom u 10 sati.

U Molitvi vjernika može se dodati ovaj zaziv: Molimo za našega papu I. Neka ga Gospodin, koji ga je odabrao za prvosvećenika, čuva zdrava i nepovrijeđena svojoj svetoj Crkvi da joj može služiti utvrđujući braću i sestre u vjeri. A hrvatski narod neka ostane vjeran i odan Svetom Ocu, te urešen kršćanskim krjepostima napreduje ovdje na zemlji, dok ne prispije u vječno spasenje, molimo te.

 

Draga braćo svećenici, na početku smo korizmenog vremena. Živimo ga u ozbiljnosti svoje vjere, otvarajući srce milosti, nastojeći da intenzivnijom molitvom, pokorom i djelima ljubavi dostojno živimo svoje služenje Crkvi.

U zajedništvu s vama i svim vjernicima naše Biskupije, bratski vas pozdravljam.

Vaš biskup,

 

† Vlado Košić, v.r.

Pin It on Pinterest