24. lis 2011.

Na blagdan blaženog pape Ivana Pavla II. u subotu 22. listopada mons. Vlado Košić, sisački biskup, osnovao je novu župu u Petrinji, blaženog pape Ivan Pavla II.

U svom dekretu biskup Košić ističe da osniva ovu župu nakon što je razmotrio potrebe i zahtjeve vjernika i saslušao mišljenja i prijedloge svećenika petrinjskog dekanata i župnika iz Petrinje, a zbog djelotvornije i cjelovitije župne pastoralne službe. Nova župa nastala je odvajanjem iz jedne od najvećih župa Sisačke biskupije, župe Sv. Lovre, i obuhvaćat  će oko četiri tisuće vjernika južnog dijela grada.

 

U prigodnoj homiliji biskup Košić osvrnuo se na povezanost i ljubav koju je blaženik imao prema Hrvatskoj.  Nastojao ju je zaštiti u najtežim trenucima i zauzimao se za njezino međunarodno priznanje. „To što je tada imao papa Ivan Pavao II. nemaju mnogi danas među nama. Iskreno sam zbunjen ponašanjem našeg predsjednika i mnogih u našoj državi koji još uvijek ne razumiju što se tu dogodilo. Nismo mi napadali susjede da sada odgovaramo pred njihovim sudovima za genocid nad njima.  Okrenuli su naopačke događaje i zbivanja kao da smo svi mi slijepi. Mi smo svjedoci da se tu dogodilo ipak nešto drugo. Meni je to kao kada bi Njemačka nakon Drugog svjetskog rata tužila Ruse što su oni tamo ubili njemačke vojnike koji su htjeli okupirati Petrograd. Ali zašto su ovi tamo uopće došli? Tko je koga okupirao i napao i tko je vršio agresiju, a tko se branio? To je slijepcima vidljivo, samo ne našim vođama. I kako ćemo naprijed kada i mi sami ne branimo istinu! A evo blaženi papa Ivan Pavao II. imao je hrabrosti ne biti neutralan, nego reći: ‘Papa je uz vas, dragi Hrvati.” – rekao je biskup Košić.

Nova župa povjerena je na upravljanje Franjevcima, a za upravitelja župe imenovan je fra Ivan Cvetković. (SV)

Foto: Marin Fran/Petrinjski radio (www.portal53.hr)

 

 

Pin It on Pinterest