5. velj 2012.

Na trinaestu obljetnicu biskupskog ređenja biskupa Vlade Košića i drugu obljetnicu ponovne uspostave Sisačke biskupije, na svečanom misnom slavlju u ponedjeljak 6. veljače, biskup Košić dodijelio je pet papinskih odlikovanja i naslova monsignora svećenicima Sisačke biskupije. Prečasnom Josipu Ćoriću, generalnom vikaru Sisačke biskupije, dodijeljen je naslov Prelat njegove Svetosti. Kancelaru vlč. Marku Cvitkušiću, predsjedniku Upravnog vijeća Caritasa vlč. Franji Ćuku, ekonomu vlč. Zdravku Novaku i katedralnom župniku vlč. Antunu Senteu dodijeljen je naslov Kapelan njegove Svetosti.

Biskup je tom prigodom čestitao odlikovanima na ovim naslovima i naglasio kako su to ljudi koji najviše rade i najviše pomažu Biskupu i Sisačkoj biskupiji. „ Znao sam da imamo do sada samo dvojicu, a ta su umirovljena, to je mons. Željko Slonjšak, koji je bio dugo godina u Kutini i mons. Alojzije Petranović, koji je bio tu, dugogodišnji naš umirovljeni katedralni župnik. Sada imamo pet mlađih u službi, koji neka i dalje vrše službu na dobro Crkve i naše Biskupije“, rekao je biskup Košić nakon dodijele odlikovanja.

U prigodnoj homiliji, govoreći o Biskupiji biskup Košić se između ostalog osvrnuo na Salomonove riječi: „Ti Gospodine koji prebivaš u oblaku dođi i budi tu za vijeke vjekova prisutan u Hramu kojeg sam Ti sagradio.“

„Tu se možemo svi prepoznati. Mi, živa Crkva, hram smo Božji, i mi biskupi, svećenici, svi vjernici, trebamo izgrađivati taj hram, ne ga rušiti, ne ga razarati, nego ga graditi. I sveti Pavao to lijepo govori u Poslanici Korinćanima kako smo dužni svatko svoj dio stavljati u taj hram, dapače, mi smo to živo kamenje koje se ugrađujemo u hram, a to je Kristovo tijelo. I što je drugo Biskupija nego upravo to, da se taj hram Božji učvrsti, a to znači prisutnost Božja da bude vidljiva među nama u ovom svijetu. Svi se trebamo zapitati koliko tome pridonosimo i koliko smo se svi ugrađivali i ugrađujemo se u taj Božji hram, u njegovu prisutnost da se očituje slava Božja“,  istaknuo je biskup.

Na kraju misnog slavlja prigodnim darovima darivan je i biskup Košić, a uručile su mu ih dvije trinaestogodišnje članice Katedralnog dječjeg zbora. Katedralni župnik vlč. Antun Sente zahvalio se Biskupu koji je svojim dolaskom za pastira sisačke crkve otvorio mnoge nove mogućnosti i doprinio brojnim dobrim ostvarenjima kao što su: Caritas, pučka kuhinja, studentske stipendije, posjećivanje i hrabrenje potrebnih, izgradnja i obnova sakralnih objekata, zauzimanje za ugrožene i obespravljene, bratska bliskost čovjeku, ljubav prema domovini i čuvanje dostojanstva branitelja, te konačno Susret hrvatske katoličke mladeži u našem gradu i našoj Biskupiji. „Promatrajući Vas u takvoj zauzetosti i dinamičnosti ne možemo ostati po strani nego, onako kako možemo i znamo, slijediti Vas, pastira, s Kristovim pastirskim štapom, rekao je vlč. Sente.

 

Pin It on Pinterest