13. velj 2013.

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 13. veljače, misno slavlje s obredom pepeljenja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, začasnim kanonikom preč. Alojzijem Petranovićem, katedralnim vikarom vlč. Ivanom Faletarom i katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom.

Na početku misnog slavlja biskup Košić pozvao je okupljene da ove korizme mole za papu Benedikta XVI., Crkvu i za izbor novog pape. „Neka nam ova korizma bude i u toj molitvi i žrtvi za Crkvu i za novog Petrovog nasljednika, zahvalni u srcu za sve ono dobro što je papa Benedikt XVI. činio i čini, pa i ovog gestom dobrovoljnog odstupanja s Petrove stolice“, rekao je biskup

U homiliji, vlč. Mađer istaknuo je kako korizmu započinjemo znakovitim posipanjem pepela, a htjeli bismo je dovršiti osipanjem grijeha. „Svi smo pozvani da u ovoj korizmi zasijemo novo sjeme što istinitijeg i kršćanskijeg života. Korizma, dakle, nije vrijeme turobnosti i smrknutih lica, nego vrijeme novog proljeća i uspona našeg vjerničkog života. Ona donosi novu nadu da čovjek može postati bolji, da u svom životu može ispraviti ono što ga je do sada mučilo, da može postati vjeran, plemenit i dobar. Korizma je vrijeme nade. Moguće je napraviti jedan zaokret u životu. Moguće je početi živjeti pozitivno, biti drugačiji – biti novi čovjek“, rekao je propovjednik i dodao da tko tako proživljava korizmu postaje vjerodostojniji kršćanin i bolji čovjek.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor katedralne župe pod vodstvom prof. Jelene Blašković.

Pin It on Pinterest