7. ožu 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Čistu srijedu – Pepelnicu, 6. ožujka, u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku misno slavlje s obredom pepeljenja. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U homiliji biskup je okupljenima predstavio poruku pape Franje za korizmu 2019. godine u kojoj Sveti Otac ističe kako su kršćani pozvani snažnije i konkretnije utjelovljivati vazmeno otajstvo u svojem osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Polazeći od odlomka iz Poslanice Rimljanima, Papa je istaknuo da vrijeme koje prethodi Uskrsu mora biti prilika za konkretno prihvaćanje u svojem životu Kristove pobjede nad grijehom i smrću, privlačeći tako i na sve stvoreno Njegovu preobražavajuću snagu.

U nastavku biskup je zaželio svima neka ih obuzme duhovna dimenzija korizme. „Da želimo primiti tu preobrazbu i sami poći putem obraćenja, a da bi onda i naši bližnji vidjeli tu novost života u kojoj hodimo, tu radost što smo s Bogom, to spasenje koje je u našem srcu i duši. Također, Papa naglašava da neka čak i sva stvorenja i priroda osjete tu blagodat i milost što smo mi Božji, što su sinovi Božji otkupljeni. Jer ako mi nismo dovoljno Božji, onda mi uništavamo prirodu i ponašamo se neodgovorno prema svemu stvorenome. Molimo zato da nam Bog dadne snage takvog obraćenja koje će u našem srcu prouzročiti novoga čovjeka. To je dar i zato trebamo svi krenuti u želji da primimo tu Božju milost. To ćemo učiniti tako što ćemo sada ponizno prihvatiti pepeo na svojim glavama da bismo pokazali pred Bogom da smo maleni, da znamo što znače Gospodinove riječi: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’, da je naš život privremen i prolazan, ali i da upravo u ovom svom zemnom životu i tijelu imamo priliku doći bliže Bogu te već ovdje uspjeti da nam Gospodin dodjeli život vječni“, rekao je biskup nakon čega su vjernici pristupili obredu pepeljenja.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju prof. Jelene Blašković.

Pin It on Pinterest