27. stu 2022.

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak, 24. studenoga i u nedjelju, 27. studenoga župu Topusko. Tom prigodom biskup se i susreo s ekonomskim i pastoralnim vijećem te predstavnicima raznih župnih zajednica, a u pratnji župnika fra Ante Pervan posjetio je i filijale u Ponikvarima, Velikoj Vranovini, Hrvatskom Selu i Gređanima te osnovnu i srednju školu i vrtić i Topuskom.  

Pastoralni pohod je završio u nedjelju 27. studenoga misnim slavljem u župnoj crkvi Pohoda BDM.
Biskupu su recitacijom dobrodošlicu zaželjeli i ovogodišnji prvopričesnici, a u ime svih župljana na svemu dobrom što čini zahvalila je gđa Đurđa Kovačević.

U homiliji biskup je zahvalio na svim susretima i svemu lijepom doživljenom u ovoj župi. Posebno je zahvalio članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća koji su ga dodatno izvijestili kako se živi u ovom kraju i koje su sve poteškoće. Rekao je i kako je Topusko mjesto duge i slavne povijesti, te iako je danas mala župa ona može imati lijepu budućnosti. „Naš broj se danas na žalost smanjuje u svim gradovima i selima domovine. Mladi odlaze u inozemstvo jer traže neku bolju budućnost, ali nije ni tamo sve tako sjajno kako nam se to servira. Valja ostati u svom rodnom kraju i tu se boriti za bolju budućnost jer nigdje nije tako kao doma.  Molimo se zato posebno da bude života i djece jer bez njih nema ni naše budućnosti“.

U nastavku podsjetio je i kako je jučer Sisačka biskupija započela svoj Sinodalni hod pozvavši sve okupljene da se individualno, ali i kao zajednica vjernika uključe svojim prijedlozima u Sinodu. „Ova naša Sinoda vrijeme je dogovaranja, savjetovanja i prije svega slušanja jedni drugih. Svi smo u tome zajedno i moramo biti otvoreni vjernici prema svećenicima i obrnuto te jedni prema drugima. Mi smo danas oni koji trebamo sačuvati ono što je veliko i vrijedno, našu vjeru, i to prenijeti budućim naraštajima kao što smo mi to dobili od naših starih“.

Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je ustvrdio kako nam u njoj Gospodin govori o tome da trebamo biti budni. „U ove četiri adventske nedjelje posebno razmišljamo o tome što trebamo činiti i kako se pripremiti da bi istinski doživjeli Božić i susret s Kristom. On dolazi svakome od nas i ne znamo kada će to biti i zato valja uvijek biti pripravan. Biti budan ne odnosi se na našu fizičku budnost, već na budnost i spremnost na dolazak Gospodinov u našem duhu i srcu. Doista, puno se puta čini kao da mi kršćani spavamo i nismo svjesni što se događa oko nas. Naše vrijednosti gaze razni ljudi, mediji, javnost… a mi se ponašamo kao da se nas to ne tiče, spavamo i ne reagiramo tek se vrlo malo opiremo za ono što je vrijedno. Upravo je za to potrebna budnost srca da bismo znali stati i obraniti prave vrijednosti koje za nas život znače“, zaključio je biskup.

Nakon mise ispred župne crkve najmlađi župljani, u prisutnosti biskupa i vjernika upalili su prvu adventsku svijeću.  

Pin It on Pinterest