10. ožu 2016.

“Pasija – Križ istine” naziv je scenskog prikaza Isusove muke i uskrsnuća kojeg i ove godine pripremaju članovi župne zajednice Marijine legije iz Petrinje. Posebnost ovog prikaza je što će biti izveden u tri grada Petrinji, Sisku i Karlovcu.

Sisačka izvedba bit će ovog vikenda u nedjelju 13.ožujka, Karlovčani će Pasiju gledati u srijedu 16.ožujka dok će Pasija pred domaćom publikom u Petrinji biti izvedena na Cvjetnicu 20.ožujka. Do izvedbe u Sisku došlo je na poziv tamošnjeg župnika Zdravka Novaka i đakona Petrinjca Marijana Štingla. Karlovačka izvedba ispred Nacionalnog svetišta sv.Josipa u Dubovcu bit će na poziv tamošnjeg rektora Antuna Sentea koji je do prije nekoliko godina bio katedralni župnik u Sisku.

Vjeroučitelj Prve osnovne škole i član zajednice Vlado Sučec je i ove godine promijenio scenarij kako bi prikaz bio drugačiji te uvijek novi, pogotovo za domaću publiku u Petrinji.

Ove godine prikaz počinje Isusovim ulaskom u Jeruzalem, potom slijedi scena u kojoj farizeji predvođeni velikim svećenikom Kaifom smišljaju način na koji će uhvatiti Isusa i predati ga Pilatu.

Ulaz crkve sv.Lovre i ove će godine poslužiti za scenu u kojoj Pilat predaje Isusa na muke. Diriljivi razgovor Isusa i Marije, molitva u Getsemanskom vrtu, Križni put, razapinjanje, smrt, uskrsnuće, bojazan farizeja nakon Isusove smrti i dignutog grobnom kamena te sveopće poslanje učenika su prizori koji se nastavljaju nizati.

Na složenosti i bogatstvu prikaza doprinose učenici nižih razreda Prve osnovne škole i Osnovne škole Dragutina Tadijanovića te krizmanici iz Prve osnovne škole koji su se odazvali na prikaz. Svi sudionici, njih stotinjak iz Petrinje, Siska i Odre, dio su prikaza iz entuzijazma, a sve kako bi prikaz bio što bolji i približio Uskrs svima onima koji će ga pogledati.

Marin Fran/Portal53


Pin It on Pinterest