7. stu 2012.

Već odavno se na Trgu Svetog Petra nije vidio tako veliki broj hrvatskih vjernika. Računa se da ih je na nacionalno zahvalno hodočašće za prošlogodišnji posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i prigodom obilježavanja Godine vjere predvođeno svojim biskupima i svećenicima sa svih strana Hrvatske stiglo više od pet tisuća. Papa je hrvatske hodočasnike pozdravio, preporučivši im da sjete svi onih koji su im tijekom četrnaest stoljeća duge kršćanske povijesti predali vjeru te preporučio da s hrabrošću svima svjedoče radost i ljepotu vjere u Isusa Krista.

Nastavljajući niz kateheza o vjeri, koji je započeo 17. listopada prigodom proglašenja Godine vjere, Papa je danas govorio o čežnji za Bogom koja je upisana u čovjekovo srce. Moguće je i u našem dobu, na prvi pogled tako nesklonom i neosjetljivom za transcendentalnu dimenziju, otpočeti hod prema autentičnom smislu života, koji pokazuje kako dar vjere nije apsurdan i iracionalan… Učiti od najranije dobi kušati prave radosti, u svim područjima života – obitelji, prijateljstvu, solidarnosti sa onima koji trpe, odricanju od samoga sebe radi služenja drugome, ljubav prema znanju, umjetnosti, prirodnim ljepotama – sve to znači jačati duhovno zadovoljstvo i stvarati djelotvorna antitijela protiv banalizacije ili duhovnog srozavanja koji su danas uzeli maha. I odrasli trebaju ponovno otkriti te radosti, željeti autentične stvarnosti, čisteći se od osrednjosti u kojima se mogu naći zarobljenima. Postat će tada lakše napustiti ili odbaciti sve ono što se, premda je naizgled privlačno, zapravo pokazuje beživotnim, izvorom navike a ne slobode. A zahvaljujući tome će izbiti na vidjelo želja za Bogom o kojoj govorimo, rekao je, među ostalim, Papa u svojoj katehezi primijetivši kako se ni u ponoru grijeha u čovjeku ne gasi ona iskra koja mu omogućuje prepoznati pravo dobro, kušati ga i započeti tako ponovni uspon, na kojem mu zasigurno neće nikada uzmanjkati Božja pomoć, po daru njegove milosti. Svi, uostalom, trebamo proći putom čišćenja i ozdravljenja te želje. Mi smo putnici prema nebeskoj domovini, prema onom punom, vječnom dobru koje nam nitko neće moći oduzeti, rekao je Papa.

Na kraju opće audijencije Papa je istaknuo kako treba apsolutno potrebno pomoći Siriji, prije nego bude prekasno te pozvao sukobljene strane i sve kojima je stalo do dobra Sirije da ulože sve napore u potrazi za mirom i dijalogom, pronalazeći putove koji vode do pravednog suživota u pronalaženju prikladnih političkih rješenja sukoba. Kako je poznato Vatikan je za sada odustao od slanja u Siriju posebnog izaslanstva kako su bili predložili sinodski oci. Papa je rekao da je zadužio predsjednika Papinskog vijeća Cor unum, kardinala Roberta Saraha, koji je danas otišao u Libanon da pruži pomoć sirijskom narodu bilo u zemlji bilo onima koji su bili prisiljeni napustiti domovinu.

(IKA)

Pin It on Pinterest