7. stu 2012.

Misnim slavljem koje je u utorak 6. studenoga u prvoj rimskoj katedrali, bazilici Sv. Ivana Lateranskoga, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, nastavljeno je hrvatsko hodočašće u zahvalnosti za prošlogodišnji apostolski pohod Svetog Oca, na kojem su uz druge sudjelovali i vjernici Sisačke biskupije.

U patrijarhalnoj lateranskoj bazilici ispunjenoj vjernicima Zagrebačke metropolije uz kardinala Bozanića koncelebrirali su sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, a iz Sisačke biskupije i kancelar mons. Marko Cvitkušić i arhiđakon Moslavačkog arhiđakonata Tugomil Radiček.

Zagrebački nadbiskup podsjetio je na nastanak “prve katedrale čitavoga svijeta” koja je, nakon što je car Konstantin 313. dao slobodu Crkvi, najprije bila posvećena Kristu Spasitelju. Propovjednik je ukazao na veličinu životnoga djela svetih apostola Petra i Pavla koji su pronijeli kršćansku vjeru svijetom.

“Kao što je od apostola vjera tražila život, tražila promjenu života, tako i to što smo mi vjernici nije samo ukras, nije samo zabilježenost u maticu krštenih, već nešto konkretno što se tiče našega života. I to ne samo na početku, ne samo kod krštenja ili primanja ostalih sakramenata kršćanske inicijacije. Vjera traži život do kraja života, i o tome govore ovdje apostoli mučenici. I Petar i Pavao dali su život zbog vjere i iz vjere”, istaknuo je kardinal Bozanić, napomenuvši kako se u glavnom oltaru nalaze moći dvojice apostola čiji je život zaključen mučeničkom rimskom smrću.

Zagrebački nadbiskup spomenuo se i događaja iz davne 640. godine kada je papa Ivan IV. upravo u lateranskoj bazilici zaredio za biskupa Ivana Ravenjanina i poslao ga u Solin.

“Od tada počinje kršćanstvo u našem hrvatskom narodu, tako da su sv. Ivan Lateranski i Papa na osobiti način povezani s kršćanstvom, navještajem evanđelja u hrvatskom narodu. Ali na područjima naše lijepe domovine Hrvatske kršćanstvo je već i ranije zasađeno. Imamo spomen na solinske i istarske mučenike upravo ovdje, kraj krstionice”, istaknuo je kardinal Bozanić. Na tragu poslanice sv. Pavla Rimljanima spomenuo je važnost potvrđivanja vjere srcem i životom, kao veliku molitvu na zahvalnom hodočašću vjere u Godini vjere.

Istoga dana, u predvečernjim satima, slavlje Službe Božje riječi u monumentalnoj bazilici Sv. Pavla izvan Zidina predvodio je biskup Gorski. Na mjestu gdje je pokopan apostol Pavao, a u 4. stoljeću izgrađena kapelica, zagrebački pomoćni biskup podsjetio je na poziv Svetog Oca na proučavanje crkvenih dokumenata, spoznavanje i prepoznavanje istine o svojoj vjeri.

“U Godini vjere pozvani smo izučiti Isusa Krista, spoznavati ga svojim umom, promicati otajstvo, govoriti, tumačiti sebe kako nas On poziva, dati obrazloženje svoje vjere onima koji nas pitaju”, napomenuo je mons. Gorski u kraćem nagovoru.

Misna slavlja u bazilici Sv. Pavla služena su tijekom utorka i za hodočasnike iz ostalih hrvatskih biskupija.

(ika/gk/sv)

Pin It on Pinterest