15. svi 2021.

Župa Uzvišenja svetog Križa u Kravarskom organizira od 14. do 25. svibnja „Dane Stjepana Povoljnjaka“. Stjepan Povoljnjak, svećenik i mučenik, rođen je 25. svibnja 1919. u Kravarskom, a ubijen je 14. svibnja 1946. od komunista. Kroz kulturna, sportska, vjerska i duhovna događanja, želja je ove župne zajednice široj javnosti predstaviti ovog mučenika i župu, a s ciljem promicanja novih duhovnih zvanja te izgradnju nove župne crkve, srušene u potresu. Dane je u petak 14. svibnja misnim slavljem u privremenom bogoslužnom prostoru župe otvorio sisački biskup Vlado Košić, a u koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Siniša Blatarić. Prije mise biskup i župnik posjetili su mjesto srušene župne crkve, a zatim se i pomolili na grobu pokojnog Stjepana Povoljnjaka.

U homiliji biskup je podsjetio kako je danas točno 75 godina od mučeničke smrti ovog svećenika koji nije ubijen zbog nikakve politike ili nečeg drugog, već iz čiste mržnje prema vjeri. „Ubili su tih godina i mnoge druge svećenike. Točnije, preko 500 ih je stradalo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a uz časne sestre i bogoslove ta se brojka penje preko 600. Strašan je to broj tako da je kardinal Stepinac na svom namještenom suđenju rekao: ‘pobili ste previše svećenika, to vam narod neće zaboraviti’. To ljudi pamte, to pamti i ova vaša župa pamti i spomenik ovom svećeniku na kojem pišu datumi 25. svibnja 1919. i 14. svibnja 1946., ali i njegovo geslo ‘znam komu sam povjerovao’. To je rekao sveti  Pavao, ali je ponavljao i Stjepan Povoljnjak kao učenik Isusa Krista i svećenik. On je pošao za onim kojem je povjerovao i on je znao tko je to. Njega je volio i naviještao i zato je stradao te nikada nije dočekao svoj 27. rođendan“.

Biskup je rekao i kako je Stjepan Povoljnjak bio vršnjak kardinala Kuharića, redio ga je 1944. godine Alojzije Stepinac i bio je svećenik svega dvije godine. „To ubojstvo bila je velika tragedija za ovaj kraj i još su sjećanja živa kod vaših starijih kako je 15. svibnja tu bilo izloženo njegovo tijelo i kako je 16. svibnja bio veličanstven sprovod, te velika tuga i plač u srcima ljudi. Bio je mlad svećenik koji je mnogo mogao dati, a čije su na početku djelatnosti bile prekinute tim zločinačkim činom za koji nitko nije odgovarao. Dapače oni koji su ubijali svećenike i koji su progonili Crkvu dobivali su nagrade. Taj sustav na žalost nikako da nestane i još ima mnogo onih koji slijede svoje očeve i djedove te agendu tog represivnog sustava“, upozorio je biskup dodavši kako i u ovom teškom vremenu pogođenom pandemijom i potresom ne smijemo zaboraviti svoje mučenike. Biskup je rekao kako je takvih svećenika mučenika na području biskupije 22 te kako bi bilo dobro pokrenuti prve korake prema njihovoj kanonizaciji.

Na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je župnik Blatari istaknuvši kako su ovi dani pokrenuti na biskupov poticaj, a i izrazio je nadu da će „Dani Stjepana Povoljnjaka“ postati tradicija.

Nakon mise u pastoralnom centru župe otvorena je izložba fotografija i video zapisa u potresu srušene crkve Uzvišenja sv. Križa autora Ivice Sokola i Danijela Petraca.

 

Pin It on Pinterest