14. pro 2015.

Na blagdan Bezgrešnog začeća, 8. prosinca, započela je Godina milosrđa. Papa Franjo je proglasio godinu milosrđa jer  „je Crkva, u ovom času velikih epohalnih promjena, pozvana snažnije davati znakove Božje prisutnosti i blizine.“ U buli „Lice milosrđa“ pozvao je sve biskupe da otvore sveta vrata u katedralama i svetištima. U skladu s time, biskup Vlado Košić otvorio je „Sveta vrata milosrđa“ našeg Svetišta Majke Milosrđa u nedjelju 13. prosinca u 18 sati.

Biskup je predvodio svečanu svetu misu u koncelebraciji generalnog vikara Sisačke biskupije i dekana ivanićgradskog dekanata mons. Josipa Ćorića, župnika župe Vrtlinska fra Ivana Miškića, župnika fra Drage Brgleza i župnog vikara fra Silvia Šćepanovića.

U homiliji biskup je naglasio kako je Marija posrednica da od Boga izmolimo milosrđe, a Božja milost, od svih njegovih djela, je najveće. Pozvani smo misliti na potrebnije od nas i iskazivati milosrđe i približavati Božju riječ svima.

Biskupova homilija u cijelosti

Na svetoj misi prisustvovali su brojni vjernici, časne sestre i četrdesetak Framaša Zagrebačkog područnog bratstva Frame koji su bili ovdje na susretu kod Frame Kloštar Ivanić.

Prema Levitskom zakoniku (usp. Lev 25, 10), svaka pedeseta godina je jubilejska godina, godina oprosta u kojoj su se opraštali nenaplativi dugovi, oslobađali robovi, a ni zemlja se nije obrađivala. U katoličkoj tradiciji jubilejska godina se slavi svakih 25 godina, no može biti proglašena i zbog događaja osobite važnosti te je povezana s hodočašćima u Rim, simboličkih prolaskom kroz sveta vrata rimskih papinskih bazilika i potpuni oprost. U ovoj godini milosrđa (koja traje do 20. studenog 2016., tj. do blagdana Krista Kralja), pozvani smo i imamo priliku produbiti svoju vjeru, tražiti Božje milosrđe (posebno u sakramentu ispovijedi) i biti milosrdni jedni prema drugima.

Pin It on Pinterest