19. tra 2012.

Izložba „Tradicijski vezovi na crkvenom ruhu“ autorice Slavice Moslavac  otvorena je u petak 21. travnja u Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini, a kao dio programa povodom Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisačkoj biskupiji.  Na izložbi je predstavljeno tridesetak oltarnika, misnice, rokete, dalmatike, kazule, plaštevi, albe, velumi, štole, te brojni drugi liturgijski predmeti pronađeni u crkvama na području Moslavine i Posavine.

Govoreći o izložbi autorica je istaknula kako je inspiraciju za izložbu dobila u crkvi sv. Maksimilijana iz Posavskih Brega i crkvi sv. Ane iz Osekova u kojima se čuva silno bogatstvo crkvenog ruha, do sada poznato tek pojedincima, te je ovo prava prilika da se i široj javnosti prezentira sakralno blago koje se skriva u župama.

Otvarajući izložbu biskup Košić je zahvalio autorici na uloženom trudu i pokazanom ruhu koje govori o prošlosti iz koje uvijek možemo crpiti nadahnuće za sadašnjost i budućnost. Biskup je istaknuo i kako mu je iznimno drago što će mladi hodočasnici  koji dolaze na SHKM u Sisačku biskupiju imati priliku vidjeti dio sakralnog blaga Moslavine i Posavine.

Uz sisačkog biskupa otvorenju je prisustvovao i dekan Kutinskog dekanata preč. Marko Karača, župnik u Kutini preč. Dragutin Papić, gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, te brojni građani.  
Otvorenje je pjevanjem uveličao i KUD Posavski bregi.

 

Pin It on Pinterest