5. svi 2013.

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je u subotu 4. svibnja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku, sedmi po redu “Ars organi Sisciae”. Ovaj sada već tradicionalni međunarodni orguljaški festival koji se ove godine, u trajanju od devet dana, održava u crkvama u Sisku, Žažini, Pešćenici, Martinskoj Ves, Selima i Veleševcu, svojim uspješnim programom proteklih se godina afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao Grad Sisak i župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost o velikom gubitku orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, više od dvadeset povijesnih instrumenata je zauvijek izgubljeno, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata i njihovu popularizaciju.

Otvarajući festival biskup Košić zahvalio je organizatorima što već sedmu godinu održavaju ovaj festival u crkvama Biskupije i poručio okupljenima: “Orgulje doista nas podižu u jednom duhovnom razmatranju koje može polučiti uzdizanjem duše i srca Bogu i svemu onome što je lijepo, plemenito i dobro“. Biskup i je podsjetio i kako Biskupija neprestano obnavlja i nabavlja orgulje za crkve koje su stradale u ratu. Tako će u lipnju biti održana kolaudacija orgulja u samostanskoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici, a do sljedećeg Festivala i u crkvama Sv. Lovre u Petinji i  Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu.

Uz sisačkog biskupa okupljene su pozdravili i ravnatelj Galerije “Striegel” Zoran Burojević, te producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić, a otvorenju su prisustvovali i kancela mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik mons. Zdravko Novak i  gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić.

Festival je otvorio, na prošle godine postavljenim orguljama, Edmund Andler-Borić, a svoj vrhunac doživjet će u četvrtak 9. svibnja u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima nastupom uglednog češkog orguljaša Pavela Kohouta.

Uz spomenute glazbenike Andlera Borića i Pavela Kohouta, nastupit će domaći glazbenici, orguljaši Darko Kristović, Milan Hibšer, Pavao Mašić i Krešo Haas. Na violini će nastupiti Goran Končar, Ana Butković na flauti, sopranistica Nina Kobler na gitari, Dario Teskera na trubi i Laura Vadjon na violini. Festival će završiti, 12. svibnja u crkvi Sv. Kvirina, misom zahvalnicom na kojoj će nastupiti članovi Hrvatskoga pjesničkog društva (HPD) ‘Slavulj’ iz Petrinje pod ravnanjem Josipa degl’Ivellija.

Pin It on Pinterest