8. sij 2021.

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Sjedište mobilne ekipe je u Maloj Gorici kod Petrinje u dvorištu Langova doma koji vodi Zaklada biskup Josip Lang, odakle će svećenici i psiholozi obilaziti stradala područja i razgovarati s preplašenim osobama nudeći im ljudsku i prijateljsku solidarnost, spremnost da poslušaju njihove muke i doživljene strahove, u čemu se najvećim dijelom i sastoji psihološka pomoć. Podijeljena patnja i potisnuti strahovi kad se podijele s osobom koja te sluša s empatijom, najbolja je psihoterapija prestrašenim osobama.

Uz spomenutu ljudsku i psihološku pomoć, mobilna ekipa svećenika nudi duhovnu pomoć žrtvama razornog potresa na Baniji, tj. u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima i naseljima.

Duhovna pomoć se sastoji u tome da se pomogne prestrašenim osobama da shvate i povjeruju kako u ovoj teškoj nevolji nisu ostavljeni od Boga i Crkve. U Bibliji se 365  puta spominju Božje i Isusove riječi: „Ne bojte se. Ja sam s vama!“ Bog ima moć našu nevolju okrenuti na naše dobro onima koji ga ljube. Svećenici će biti spremni da uz duhovnu utjehu ponude ljudima najbolje i najjače duhovno sredstvo milosti, a to su sveti sakramenti, prije svega ispovijed, sv. pričest i bolesničko pomazanje.

Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju: svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović, Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe.

Pozivamo sve župnike na postradalim područjima da nam jave gdje su najveće potrebe kako bi naša ekipa moglo odmah djelovati. To mogu učiniti i sami pojedinci koji žele ovakvu ponuđenu pomoć.

Isusovački provincijal p. Dalibor Renić, dao je poslanje spomenutim svećenicima da se sada bave i tim vidom apostolata. Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov. Svim vjernicima preporučujemo u molitve ovaj novi način pastoralne pomoći ljudima koji su u teškoj nevolji i strahu.

P. Mijo Nikić, voditelj mobilne ekipe

Mob. 091-2233202

E-mail: mnikic@ffrz.hr

 

 

 

 

Pin It on Pinterest