23. stu 2011.

Znanstveni skup povodom osamsto godina od prvog spomena mjesta Čuntić „Osam stoljeća Čuntića (1211 .– 2011.)“, a u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije Ćirila i Metoda, Grada Petrinje, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Matice hrvatske Petrinja, održan je u subotu 19. studenog u samostanu Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću.

U uvodnom dijelu, prisutne je pozdravio župnik fra Petar Žagar ističući svoju veliku radost i ponos što osamsto godina Čuntića pada upravo u vrijeme dok je on župnik i čuvar samostana. “ Danas se ovaj skup održava na našem malom svetom brdu, za nas na ovom svetom tlu, u ovom svetom prostoru. Ovaj prostor i ovo tlo posvetili su život i događaji o kojima ćemo danas slušati. Jasno nam je da ni prostor ni tlo ne mogu biti sveti, ali oni odišu i nadahnjuju svetost ljudima kao što je brojnim primjerima za svog života pokazao naš otac Sveti Franjo. Nastojim zračiti franjevačkim optimizmom svjestan da čovjek nije previše malen, a Bog previše daleko da se ne bi mogli sresti. To daje smisao mom franjevačkom poslanstvu.“

„Franjevci su po tko zna koji puta počeli iznova. Vratili se u Čuntić, obnavljaju samostan i crkvu, svjesni da noć nikada nije tako duga, a da se ne bi pojavila zora, prethodnica Sunca istine i pravde. Danas nam je želja, o ovoj velikoj obljetnici, ostaviti trag koji će biti izvor i uporište za sve one koji će istraživati, pisati i vraćati se u ovaj kraj. Neka ovaj naš rad bude svjedočanstvo ljubavi i ponosa prema Svetoj Crkvi, ali ljubavi i ponosa prema našem Čuntiću, Banovini i cijeloj Hrvatskoj domovini. Zahvalni smo Bogu za proteklih osam stoljeća, ali i preporučamo se njegovoj milosti i ubuduće“, dodao je fra Petar.

Okupljene je pozdravio i mons. Vlado Košić koji se osvrnuo na prošlost i budućnost koja čeka  Čuntić  „Pjesnik je napisao rečenicu: Rod bo samo koji si mrtve štuje, na prošlost i budućnost si snuje.“ Dakako da je i cilj ovog znanstvenog skupa da proučavajući povijest i razmišljajući nad poviješću gradimo budućnost. I poštujući tu povijest želimo vidjeti na kojim se temeljima živjelo. Evo, već osamsto godina kako je po povijesnim dokumentima zapisano, a vjerojatno i više, kako je živio naš čovjek ovdje na ovom tlu Banovine. U naslovu simpozija je osamsto godina Čuntića. Kada smo ulazili u mjesto natpis je Hrvatski Čuntić. Često znam reći kako zapravo ne bi trebao taj pridjev hrvatski uopće u Hrvatskoj nigdje biti istaknut, budući da je sve hrvatsko. Hrvatska je Petrinja i hrvatski je Sisak. Ali je možda znakovito da je ovo mjesto još naglašeno i po tome da je to Hrvatski Čuntić. I mogu reći da mi je danas drago što se taj pridjev nalazi pred imenom mjesta i da treba dakako njegovati ono što je činilo i što čini ovo mjesto, ovu župu, ovu lokaciju hrvatskom. Tu su bila i stradanja i rušenja ali i ponovna podizanja. I neka traje to što je hrvatsko, i na što smo ponosni, neka traje i ono što je katoličko i što je uvijek bilo poslušno Isusu Kristu, a ovdje i osobito i Sv. Franji, njegovom nasljedovatelju, što su naši Franjevci njegovali i što je sigurno jedna dobra tradicija i dobar temelj za budućnost.“, istaknuo je biskup Košić u svom obraćanju okupljenima.

Gradonačelnik grada Petrinje, Željko Nenadić, pozdravivši okupljene, zahvalio je fra Petru na njegovoj požrtvovnosti u radu i životu u Čuntiću i tom prigodom uručio mu zahvalnicu grada Petrinje. „Ovime se zahvaljujem jednom čovjeku koji se vratio na ovo sratište u vrijeme kada su pokušali na ovim područjima zatrti sve što nosi hrvatski predznak, koji je evo zalažući sebe i cijeli svoj život posvetio ovoj župi“, istaknuo je gradonačelnik govoreći o fra Petru.

Okupljenim predavačima i sudionicima Simpozija riječi pozdrava uputili su i  Željko Kardaš, predstavnik Sisačko-moslavačke županije, dr. sc. Jasna Turkalj, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest i fra Venacije Mihaljević, izaslanik provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije Sv. Čirila i Metoda.

U nastavku skupa, izlaganja su podijeljena u tri sekcije u kojima se obrađivala povijest Čuntića, od srednjeg vijeka preko doba protuturskih ratova, do suvremenog doba. Između ostalih, predavanja su održali prof. Hrvoj Kekez na temu „Cisterciti i Čuntić 1211. godine“, dr. sc. Zvonimir Kurečić na temu “Uspostava Grkokatoličke biskupije u Marči” 1611. Godine“ i dr. sc. Zdravko Dizdar na temu „Stradanje župe Hrvatski Čuntić tijekom Drugog svjetskog rata i neposrednog porača (1941. – 1945.)“ . Ukupno je održano 13 predavanja o povijesti ovog mjesta, samostana i crkve.

Skup je završen svečanim misnim slavljen koje je predslavio biskup Košić uz suslavitelje: fra. Željka Željaznaka, provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije Sv. Čirila i Metoda, župnika fra. Petra Žagara i brojne svećenike.(SV)

Fotogalerija

 

 

Pin It on Pinterest