25. stu 2011.

Svečanim misnim slavljem, u petak 25. studenog, povodom blagdana sv. Katarine župa Komarevo proslavila je svoju nebesku zaštitnicu.

U prepunoj župnoj crkvi misno slavlje predslavio je p. Mirko Sadak, župnik u Prelošćici, u zajedništvu sa suslaviteljima: vlč. Blahomirom Blagošom Pruchom, upraviteljem župe,  preč. Stjepanom Jambrošićem, dekanom Dubičko-kostajničkog dekanata, preč. Zdravkom Novakom, ekonomom Sisačke biskupije, i brojnim svećenicima.

U prigodnoj homiliji, govoreći o životu i mučeništvu sv. Katarine, p. Sadak je istaknuo „ Sv. Katarina je savršeno ispunila Isusove riječi: “Tko želi ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe“. Ona se je zaista potpuno odrekla sebe i ljudske slave. Nekom bi se moglo činiti da su sveci neka posebna vrsta ljudi. Da oni nisu imali nikakve ljudske potrebe i ambicije. Ali sigurno nije tako. Sv. Katarina je prihvatila mučeništvo, da bi bila bliže Bogu. Zahvaljujući milostima koje je primala mogla je hrabro prihvatiti i podnijeti mučeništvo, poput brojnih mučenika toga vremena koji su tako budućim naraštajima pružili divno svjedočanstvo autentičnosti svog uvjerenja, koje ni muke ni smrt nisu mogle slomiti“, rekao je p. Sadak.

Pater se osvrnuo i na spremnost svakog od nas da brani svoju vjeru u današnjem svijetu „ Od nas se ne traži mučeništvo, ali se često traži da damo svjedočanstvo onima koji su se udaljili i možda čak i izgubili u današnjem svijetu koji nudi toliko toga. No unatoč tome, vjernik zna da je sve to isprazno i bezvrijedno u usporedbi s uzvišenim pozivom biti kršćanin i dijete Božje. I vaša župa, posvećena sv. Katarini, mučenici, proživjela je svojevrsno mučeništvo tijekom Domovinskog rata. Mnogi su stradali, izgubili život, bili ranjeni ili trpjeli na razne načine strahote rata i ljudske okrutnosti. sv. Katarina vam je zasigurno tada bili još više bliska. Neka vam i nadalje bude uzor i primjer kršćanskog života i revnosti za Krista, u svim nevoljama i životnim kušnjama. Stoga, braćo i sestre, budimo i mi spremni dati svjedočanstvo onima koji su izgubljeni i koji lutaju. Koji su se dali zavesti ponudama ovoga svijeta. I koji zapravo ne znaju zašto žive i koji je uopće smisao ljudskog života“, rekao je pater Mirko na kraju svoje homilije.

Na kraju misnog slavlja vlč. Prucha zahvalio se svima prisutnima koji su uveličali ovaj župni blagdan a osobito p. Sadaku i Dječjem župnom zboru koji je pjevanjem animirao misu.  (SV)

 

 

 

Pin It on Pinterest