5. svi 2022.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Stepinac kao graditelj“ održala je dr. sc. Claudia Stahl.

U svom predavanju ona je istaknula kako je nadbiskup Stepinac bio vizionar koji je osjećao potrebe svojih vjernika i onoga što nosi budućnost. Tako je tijekom života, samo u gradu Zagrebu i bližoj okolici osnovao, 14 novih župa te započeo gradnju brojnih crkvi. Nakon najavljenog osnivanja prvih 8 župa te gradnje crkvi i župnih domova naišao je na otpor tadašnjih medija, ali i dijela klera, međutim nije se dao pokolebati te je smatrao, a što će se kasnije pokazati točnim, da je to bila apsolutna pastoralna nužnost.

Što se tiče gradnje crkvi Stepinac je započeo brojne projekte surađivajući s tadašnjim ponajboljim umjetnicima poput Ivana Meštrovića. Neki projekti su bili dovršeni već za njegova života, drugi tek kasnije, a neki do danas nisu realizirani do kraja. Tako je posebno Drugi svjetski rat zaustavio mnoge projekte poput Meštrovićeve crkve Krista Kralja u Trnju, koja do danas nije dovršena. Stahl je ustvrdila kako je sam nadbiskup Stepinac rekao da je za njega njegovo životno djelo osnivanje prvog hrvatskog samostana bosonogih karmelićanki u Brezovici, a njegov najveći građevinski pothvat bilo je uređenje Svetišta Majke Božje Bistričke. Upravo je uređenje Marije Bistrice za vrijeme Drugog svjetskog rata koristio za spašavanje i zaštitu progonjenih hrvatskih umjetnika poput Krste Hegedušića i Mile Wood. Na kraju predavačica je rekla kako Stepinac čak i za vrijeme boravka u kućnom pritvoru u Krašiću nije posustajao te je i tada vodio brojne gradnje i brinuo se o raznim projektima.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Tako će se u nedjelju, 8. svibnja o 124. obljetnici rođenja bl. Alojzija u atriju Velikog Kaptola blagosloviti njegov kip. U četvrtak, 26. svibnja započinje devetnica sv. Kvirinu na kojoj će tradicionalno biti dodijeljena odlikovanja sv. Kvirina zauzetim vjernicima. Ovogodišnje Kvirinovo 4. lipnja predvodit će apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, a svećeničko ređenje održat će se 18. lipnja.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl govorio je o brojnim aktivnostima za mlade tijekom budućeg razdoblja. Između ostalog od 17. do 19. lipnja održat će se ovogodišnji Mladifest Hrvatska, a tu je i tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu 19.-20.8. te Susret hrvatske katoličke mladeži 17.9.u Bjelovaru. Povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić podsjetio je na Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 21.-22.5. u Ludbregu kao i Svjetski susret obitelji, a voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa.

Pin It on Pinterest