13. pro 2013.

„Zašto sam glasovao ‘ZA’ (etički vidik)“ tema je predavanja koje je u četvrtak, 12. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu održao prof. Ivan Sklizović. Ova iznimno zanimljiva tema okupila je brojne Siščane, između ostalog kolege i učenike prof. Sklizovića, a predavanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Otvarajući temu, kao motivaciju za ovo predavanje Sklizović je istaknuo kako je primijetio da su u ovoj snažnoj etičkoj temi i pitanju morala, tijekom rasprava i argumentacija, etičari bili potpuno zapostavljeni. Naime, u javnosti o temi braka raspravljali su uglavnom ekonomisti i pravnici iz Vlade, dok etičare, pedagoge i psihologe nije nitko ništa pitao, te kako mu je bilo iznimno bitno i važno da se makar nakon referenduma čuje glas jednog etičara.

Zašto je na referendumu o braku glasovao „za“, prof. Sklizović je rekao da je kao logičar pokušao ocijeniti argumente „za“ i argumente „protiv“, te je došao do zaključka kako argumenti protiv ne postoje, barem niti jedan koji „drži vodu“, te kako su argumenti strane „protiv“ bazirani isključivo na optuživanju inicijative „U ime obitelji“. Govoreći o argumentima „za“ predavač je rekao kako oni postoje davno prije referenduma. „Brak kao institucija, zajednica muškarca i žene, postoji oduvijek. Čak i antički Grci koji su zagovarali homofiliju kao oblik uzvišene spolne ljubavi nisu imali ženidbu između dva muškaraca. A to i s razlogom. Da bi se promijenila takva jedna tradicionalna institucija braka, trebala je postojati argumentacija zašto bi se mijenjala, a oni ju nisu imali. U današnjem vremenu takve osobe mogu imati sva svoja prava, a da se ona zovu drugačije, ne brak, i to bez ikakvih pravnih posljedica“, rekao je Sklizović i posebno se dotaknuo zahtjeva LGBT zajednice za posvajanjem djece. „Ja se pitam, gdje je tu interes djece. Svako dijete ima pravo na oca i majku i nema tog zakona koji im to smije oduzeti. To je još jedan od razloga zašto smatram da se zajednica žene i muškarca treba zaštiti“.

Govoreći o interesu države, Sklizović je upozorio kako država treba štititi interese prokreacije i nataliteta stanovništva, a da bi se to ostvarilo trebaju postaju prirodni uvjeti, čega kod homo zajednica nema. Na kraju, predavač je zaključio da kada pogledamo tu diobu argumenata, već iz same činjenice da je većina Hrvata za brak, nemamo razloga i prava nametati mišljenje određenog broja ljudi koji su u manjini, a koji tvrde da su manjina ali nisu, ljudima koji su u većina ove države.

 

Pin It on Pinterest