25. velj 2016.

Predavanje “Kršćanski post” održao je đakon doc. dr. Dragan Radić, profesor Novozavjetne egzegeze na Teološkom fakultetu SPC u Beogradu, u srijedu 24. veljače u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predavanjem je moderirao povjerenik za ekumenizam i dijalog Biskupije vlč. Branimir Motočić, a nazočili su mu i sisački biskup Vlado Košić, sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Olujić i sisački paroh Veselin Ristić.

U svom predavanju dr. Radić je prikazao razvitak prakse posta od biblijskih vremena do današnjih običaja posta u Pravoslavnoj Crkvi. „Post nije samo uzdržavanje od hrane, već uzdržavanje od svega negativnoga u duhovnom životu čovjeka. On potpomaže molitvu i nastojanja kršćanske duše na putu savršenstva“, istaknuo je Radić te progovorio i o uzorima posta. „To su veliki likovi Svetoga pisma, od Adama i Eve koji su prvi dobili zapovijed da se uzdržavaju od hrane s drveta spoznaje dobra i zla, do Gospodina i Spasitelja Isusa Krista koji je sam postio kako nam to svjedoče Evanđelja“.

Na kraju svog predavanja predavač je zaključio kako je Crkva je u povijesti mijenjala disciplinu posta, a glavni naglasci su uvijek bili: post kao vjernost Gospodinu Bogu i mogućnost da se on obdržava.

U raspravi nakon predavanja su istaknute razlike u disciplini posta između Katoličke i Pravoslavne Crkve, no i naznačen zajednički izvor i motiv posta: ljubav prema Spasitelju.

Pin It on Pinterest