21. velj 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 21. veljače svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Križu tijekom kojeg su među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primljeni bogoslovi Igor Borić iz župe Križ i Luka Marinčić iz petrinjske župe Sv. Lovre. U koncelebraciji su bili vicerektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu vlč. Dubravko Škrlin Hren, duhovnik Sjemeništa vlč. Vlado Razum i domaći župnik vlč. Božo Pinjuh. Pozdravljajući, vlč. Pinjuh je pozvao sve okupljene vjernike da mole za duhovna zvanja, a posebno da ova dvojica kandidata ustraju u svom pozivu.

Govoreći o pročitanom Evanđelju o Isusovom preobraženju na gori biskup je istaknuo da je prepoznati Božje lice i moći na svom licu „izraziti“ Kristovo lice, zadaća svih nas Isusovih učenika, a posebno svećenika i svećeničkih kandidata. „Naši su se bogoslovi godinama pripremali za to da se svečano uključe u kandidate za đakonat i prezbiterat studiravši teologiju, ali su se pripremali i zajedničkim životom u bogosloviji pod vodstvom svojih poglavara. Zato mi danas u njima vidimo one koji su sposobni već na određeni način prepoznati Isusovo lice i odražavati ga u svom životu i na svom licu. I sav naš kršćanski život je u tome da doživimo taj osobni susret s Bogom i da od njega živimo, da nas On nadahnjuje te da to bude odnos osoba. Ne, nije to odnos propisa i zakona i krute pravne stvarnosti, nego kršćanska vjera je odnos ljubavi. To je odnos osobnih dodira, prepoznavanje ljubljenog lica.  Apostoli Petar, Ivan i Jakov bili su s Isusom na gori kada se On pred njihovim licem preobrazio, te su svjedočili radosti tog susreta. Petar je rekao ‘Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice…’. Osjetiti radost zbog blizine Božjeg lica potrebno je svakom od nas, da nas kršćanski život , naša liturgija, susret s Bogom i sakramentima u zajednici Crkve toliko obraduje da kažemo Gospodine lijepo nam je ovdje biti, mi želimo kroz svoj životni put hoditi s tobom“, rekao je biskup te pozvao na molitvu da naši bogoslovi, svećenici i vjernici znaju živjeti od te radosti susreta s Kristom.

Biskup je podsjetio i kako osim druge korizmene nedjelje Evanđelje o Isusovom preobraženju čita se i 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Gospodnjeg tj. Blagdan Božjeg lica. „Božje lice zasjalo je na licu Isusa iz Nazareta i mi u njemu prepoznajemo Sina Božjega. Ono nas privlači i to je zapravo navještaj o Bogu ljepote, koji je privlačan i koji toliko ljubi čovjeka da se čovjek ne može ne odazvati kada ga susretne. Čuli smo i Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima kada on njima govori da trebaju živjeti kao prijatelji, a ne neprijatelji križa Kristova. On ih i zove: ‘Stoga, braćo moja ljubljena i željkovana, radosti moja i vijenče moj…’, a ja bih tako mogao tako reći vama bogoslovima. Vi ste moja radost i vijenac, vi ste ures naše Biskupije i naša budućnost i radost svih svećenika i svih vjernika. Zato je i danas ovdje na ovom svetom slavlju, premda je Korizma, radost. Radost je i zbog susreta s Kristom i zbog sklapanja saveza Bogom. I vi dragi bogoslovi, poput Abrahama, skapate savez s Bogom. Budite mu vjerni, da ono što započinjete bude blagoslovljeno, za vas osobno, ali i za Crkvu i cijeli naš narod koji vapije za donositeljima Radosne vijesti“, poručio je biskup te zaključio kako nema veće radost nego biti s Bogom.


Pin It on Pinterest