14. lis 2018.

Treći redoviti susret povjerenika za crkvenu glazbu Bjelovarsko-križevačke, Varaždinske i Sisačke biskupije održan je u subotu 13. listopada u u organizaciji Povjerenstva Sisačke biskupije koje vodi vlč. Robert Jakica.

Sastanak povjerenika započeo je susretom sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem gdje su povjerenici predstavili programe i projekte koji se trenutno održavaju  u njihovim biskupijama. Povjerenik bjelovarsko-križevačke biskupije  Marko Đurakić, orguljaš bjelovarske katedrale, rekao je kako se u njegovoj biskupiji dovršava obnova nekoliko povijesnih instrumenata dok je povjerenik varaždinske biskupije Višeslav Jaklin, orguljaš varaždinske katedrale, kazao kako se i u njegovoj biskupiji dovršavaju radovi na nekoliko orgulja, a razvija se ideja o nizu sakralnih koncerata u varaždinskoj katedrali.

Povjerenik sisačke biskupije vlč. Robert Jakica, orguljaš sisačke katedrale,  predstavio je završetak gradnje velikih orgulja tvrtke Steinmeyer u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, gdje radove izvodi tvrtka Orglavstvo Škrabl iz Slovenije. Orgulje su postavljene u potpunosti, a sada slijedi njihovo intoniranje odnosno ugađanje koje zahtijeva puno vremena i preciznosti. Svečana kolaudacija orgulja bit će na 2. nedjelju došašća 9. prosinca 2018. godine.

Na sastanku povjerenika također je rečeno kako je važno povezati povjerenstva za crkvenu glazbu svih hrvatskih biskupija kao i trajno obrazovanje crkvenih glazbenika koji djeluju na župama, a to su orguljaši i voditelji crkvenih zborova.

U tom smislu Povjerenstvo Sisačke biskupije organizirat će u studenom 2018. godine susret orguljaša i voditelja crkvenih zborova, a u pastoralnoj godini 2019./2020. planira se osnivanje Biskupijske škole za crkvene glazbenike.

Nakon sastanka povjerenici su obišli neke od posljednje izgrađenih orgulja u Sisačkoj biskupiji, a to su orgulje sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa (2016.g.) i orgulje župne crkve Sv. Lovre u Petrinji (2015.). Posjetili su i župu Preobraženja Gospodinova u Petrinji gdje ih je ljubazno ugostio vlč. Damir Ceković. (RJ)

Pin It on Pinterest