10. ožu 2018.

Susret krizmanika s područja Sisačke biskupije održan je u subotu 10. ožujka u bazilici Sv. Kvirina u Sisku, okupivši tom prigodom više od tisuću krizmanika, predvođenih roditeljima, svećenicima i vjeroučiteljima.

Na početku je sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić izrazivši veliku radost zbog ovog zajedništva, a u nastavku krizmanici su pogledali kratki scenski prikaz slika iz života bl. Alojzija Stepinca. Kao poseban ovogodišnji gost svjedočio je glazbenik i televizijski voditelj Rafael Dropulić, progovorivši mladima o važnosti osobne molitve, ispovijedi i euharistije.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom vlč. Grbešićem, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i dvadesetak svećenika.

U homiliji obraćajući se okupljenim krizmanicima biskup je istaknuo kako će oni uskoro primiti sakrament koji će potvrditi njihovu potpunu pripadnost Crkvi. „Krštenje, pričest i potvrda, sakramenti su uvođenja u kršćansku zajednicu i upravo vas čeka kruna svega toga. To je sveta potvrda, kada ćete vi osobno potvrditi pred svojom zajednicom te biskupom ili njegovim delegatom svoju vjeru, ali i kada Bog, dajući vam Duha Dvetoga, potvrđuje da vi njemu pripadate. To će biti lijep događaj, ali nemojte samo čeznuti za time da to prođe i nemojte misliti da je najvažniji dio slavlja dar kojeg ćete dobiti od kumova, ručak koji slijedi ili lijepa haljina i odijelo. Najvažniji dio tog slavlja treba biti u vašem srcu. Tu će Duh Sveti doći, on želi oplemeniti vašu dušu, učvrstiti vaše stavove i učiniti vas snažnima jer je On Božja sila. On je i apostole promijenio, da od slabih ribara budu snažni svjedoci Krista spremni i krv svoju proliti za Gospodina“, rekao je biskup spomenuvši se sv. Kvirina, biskupa i mučenika koji je prije više od 1700 godina prolio krv za Krista, a nama je i danas uzor.

Govoreći o pročitanom prvom čitanju iz Knjige proroka Hošee biskup je podsjetio kako prorok govori o tome kako je Bogu stalo da nas izliječi i spasi. „On je udario, on će nam i ranu iscijeliti i poviti. On je kao rosa koja nam je ujutro potrebna i koja nas napaja da poput cvijeća, kada je suša, možemo živjeti. Bog je taj koji nas svojim duhom dotiče jer je sama ljubav, a upravo je Hošea prorok Božje ljubavi… Ima ljubavi koje dođu i prođu, ali ona prava ljubav koja nikada ne prestaje, to je samo Bog. I tko prima Božju ljubav, taj je Bogu vjeran, tko Boga prima u svoje srce, taj je spreman božanski ljubiti takvom ljubavlju kakvom je i Bog nas ljubio. To nam je u Isusu, svome Sinu, pokazao kada je on za nas trpio, bio raspet i umro da bi treći dan uskrsnuo. Nalazimo se u korizmi, posebno svetom vremenu priprave za Uskrs, zato molimo Gospodina dok ga promatramo kako je za nas trpio, da i nama dadne te ljubavi da i mi možemo jedni druge i Boga svoga tako ljubiti da za njega možemo dati i život“, zaključio je na kraju biskup.

Fotogalerija

{youtube} tAyxM4PnpeM{/youtube}

Pin It on Pinterest