12. tra 2016.

Sastanak Upravnog vijeća biskupijske „Zaklade za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu“ održan je u ponedjeljak 11. travnja 2016. godine u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku s ciljem analize djelovanja u proteklom razdoblju kao i razmatranja plana djelovanja u skoroj budućnosti. Sastanku su se odazvali članovi Upravnog vijeća: preč. Dragutin Papić, g. Nikola Kristić i g. Damir Borovčak, a prisustvovali su i mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj i Vjekoslav Budanec, tajnik Zaklade, odvjetnik g. Josip Dizdar, te sisački biskup Vlado Košić, osnivač Zaklade, koji je sastanak otvorio molitvom otvorio i tom prigodom pozdravio sve prisutne.

Na početku, ravnatelj Zaklade mons. Cvikušić je pročitao dekret kojim je biskup Košić imenovao g. Matiju Petanjka za novog predsjednika Upravnog vijeća Zaklade zahvalivši biskupu Ivici Petanjku što je do sada bio na čelu Upravnog vijeća. Mons. Cvitkušić je i izvijestio prisutne o aktivnostima oko rješavanja problematike zemljišta za gradnju crkve u Zrinu. Odvjetnik Dizdar je rekao što je s pravne strane odrađeno te kako se rješenje tog problema može očekivati krajem lipnja.

U nastavku, biskup Košić je prezentirao novi idejni projekt za gradnju crkve autora arhitekta g. Davora Salopeka. Prema tom projektu radi se o memorijalnoj crkvi koja bi se gradila na parceli neposredno uz temelje stare srušene crkve i na kojoj bi se nalazile ploče s imenima poginulih Zrinjana. Član Vijeća Damir Borovčak podsjetio je kako je ova 2016. godina proglašena godinom Nikole Šubića Zrinskog koji je rođen u Zrinu, a poginuo kod Sigeta u Mađarskoj, istaknuvši da je potrebno uključiti sve relevantne čimbenike kako bi se ovako važna obljetnica što bolje obilježila u rujnu ove godine. Od aktivnosti u Zrinu dogovoren je sljedeći raspored: u utorak, 3. svibnja na blagdan Našašća sv. Križa u Zrinu će se održati sveta misa s početkom u 17 sati, u subotu 21. svibnja održat će se drugi po redu Zrin-fest, a u subotu 10. rujna je tradicionalni susret prognanih Zrinjana, kada će misu za sve poginule Zrinjane predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem. Borovčak je izvijestio članove Vijeća i da priprema knjigu svjedočanstava preživjelih Zrinjana za koju je prikupljeno puno novih svjedočanstava, a plan je da bi knjiga trebala biti tiskana do susreta u rujnu.

 

 

Pin It on Pinterest