11. tra 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 10. travnja svečano misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Kutini tijekom kojeg su među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata za Sisačku biskupiju primljeni Vedran Pejak Pašić iz župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca i Danko Bizjak iz župe sv. Ivana Krstitelja u Zapolju. U koncelebraciji bili su rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak, župnik iz Zapolja fra Josip Poleto, domaći župnik preč. Dragutin Papić i svećenici Kutinskog dekanata.

U homiliji biskup je istaknuo kako ovu treću nedjelju vazma slušamo Riječ Božju koja nas usmjerava kako ići za uskrslim Gospodinom. „U Djelima apostolskim, u prvom čitanju, čujemo kako apostoli hrabro navješćuju da je Isus uskrsnuo i zbog toga ih progone, židovski starješine ih bacaju pred sudove i u tamnice, ali Petar i apostoli usprkos svemu ustraju i odgovaraju: ‘Treba se više pokoravati Bogu negoli ljudima’. Oni nastavljaju to djelo naviještanja koje ni nije završeno, već ga i danas provode njihovi nasljednici biskupi i svećenici i toliki navjestitelji Božje Riječi“, ustvrdio je biskup.

U nastavku biskup se osvrnuo na pročitano Evanđelje po Ivanu u kojem se Isus ukazao učenicima na Galilejskom jezeru. „Petar i njegovi drugovi otišli su kao ribari na Galilejsko jezero te su tu proveli noć ne uhvativši ništa. Nakon svitanja dolazi im uskrsli Krist i govori Petru da baci mreže na desnu stranu, čime ga podsjeća na onaj prvi susret kada ga je pozvao da krene s njime. Tada mu je Isus rekao kako će od sada loviti ljude, a ne ribe. Isus se u ovom trenutku kao uskrsnuli Gospodin brine za svoje učenike, pristavlja im doručak te nakon čudesnog ribolova oni prepoznaju u njemu Gospodina. Ali nije im ga bilo lako prepoznati jer se uskrsnog Krista prepoznaje drugačijim očima, očima vjere, a ne očima tijela. Nakon doručka započinje i onaj čudesni razgovor između Isusa i Petra apostola kada Isus tri puta pita Petra: ‘Voliš li me?’, a Petar mu odgovara: ‘Da Gospodine, ti znaš da te volim!’. Kada ga je treći puta to pitao Petar se gotovo rasplakao sjetivši se kako je tri puta zatajio Isusa te mu je otkrio sve što ima u duši: ‘Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te volim’. Taj dijalog Isus želi uspostaviti i s vama dragi, Danko i Vedrane, kao što uspostavlja sa svima nama osobito u nekim prijelomnim trenucima kada odlučujemo o svojoj budućnosti i svome životnom usmjerenju. Gospodin vas ne pita puno hoćete li moć držati velike i sjajne propovijedi, hoćete li moći okupljati mlade i voditi Crkvu božju. On vas pita volite li ga i ljubite li ga iznad svih. Tu se i ne traži odgovor riječima već se on daje srcem i čitavim životom, a Isus na taj odgovor zauzvrat dariva povjerenje da se pase njegovo stado, da se predvodi Crkva, da se prednjači u ljubavi prema Crkvi“, poručio je biskup kandidatima te na kraju pozvao sve okupljene na molitvu za duhovna zvanja, a posebno za Danka i Vedrana.

Pin It on Pinterest