6. velj 2018.

Tradicionalni „Molitveni doručak“ u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve, održan je u utorak 6. veljače u Dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola povodom osme obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije.

Po jubilarni peti puta okupio je osamdesetak osoba iz vjerskog, kulturnog, gospodarskog i političkog života, predstavnike županija, gradova općina i župa s područja Biskupije.

Ovogodišnji glavni govornik bio je zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier, a okupljenima je govorio o ulozi kršćana u europskoj i hrvatskoj politici.

Nakon pročitane Božje Riječi doručak je molitvom otvorio biskup Košić koji je pozdravivši sve okupljene zahvalio gostu na dolasku te voditeljici Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Korneliji Marović na organizaciji. Biskup je istaknuo kako je Stier sa svojim političkim putem više nego kvalificiran da progovori kako se kršćanin treba nositi s izazovima u politici.

U svom izlaganju Stier je istaknuo kako od samih početaka, kao što o tome govori i sv. Pavao, kršćani nastoje mijenjati društvo iznutra. „To nije zato da bi promicali materijalizam u svom marksističkom i kolektivističkom obliku ili isto to u liberalnoj individualističkoj varijanti, već kršćani to rade da bi proširili radosnu vijest, da bi svjedočili kulturu života i poštivanja ljudskog dostojanstva u solidarnom društvu. Tako je naš hrvatski blaženik Ivan Merz znao istaknuti kako su ‘katolici dužni, upravo jer su katolici, da se kao katolici bave politikom i na taj način uzmognu uliti u sve žile države blagi duh evanđeoskog nauka’. Taj se blagi duh ne može i ne smije nametnuti, već je potrebno poput Pavla potaknuti i moliti da ga ljudi slobodno i svojevoljno prihvate’. Zato uloga kršćana u javnom životu, posebice u politici, nije produbiti i potencirati sukobe u društvu već naprotiv slijedeći učenje sv. Tome Akvinskog blaženi Ivan Merz tvrdi da ‘mjesto da postane baukom nesloge, politika je znanost kojoj kao bitni cilj pripadaju uvjeti zajedničkog htijenja, ona je sintonizacija htijenja’. U tom pogledu kršćani će u politici uvažiti realnost, prepoznati tenzije i sukobe u društvu, ali će svoje djelovanje usmjeriti ka Merzovoj sintonizaciji htijenja, boljoj društvenoj integraciji i zajedničkom dobru. U tom djelovanju kršćaninu, a posebice katoliku, socijalni nauk Crkve je dragocjeni etički okvir, inspiracija i poticaj za aktivno sudjelovanje u političkom životu“, rekao je Stier.

Osvrnuvši se na djelovanje kršćanina u europskoj politici predavač je podsjetio na razdoblje nakon Drugog svjetskog rata kada je u svijetu došlo do oštrih idejno-političkih polarizacija. „Dva temeljna pristupa borila su se za primat. S jedne strane liberalističko-tržišni koji je isticao prava i slobode pojedinca, a s druge strane marksističko-socijalni koji je prednost davao državi i partiji te je imao snažan kolektivističkom pristup i koji je u pokušaju realizacije komunizma izravno vodio u totalitarizam. Nasuprot tome su političari Adenauer i De Gasperi koji su svoja kršćanska uvjerenja željeli inkorporirati u demokratski sustav koji je trebao postati antipod totalitarizmu. Htjeli su pokazati kako se u sustavu liberalne demokracije mogu promovirati kršćanske vrijednosti. Nije se tu radilo o liberalizmu kao ideologiji već o sustavu koji prihvaća višestranačje, vladavinu prava, ali i istovremeno odbacuje materijalistički individualizam i ekstremni sekularizam. Samo je kršćanska demokracija mogla iznjedriti model socijalno tržišnog gospodarstva, samo je ona polazila od personalističkog pojma osobe, pojma čovjeka kao stvorenja i djeteta Božjeg na čemu se temelji i neotuđivo dostojanstvo čovjeka“, rekao je Stier te upozorio kako se posljednjih godina europska demokršćanska politika nalazi pred velikim izazovima, prije svega jer je izgubila svoju prepoznatljivost i nadahnutost kršćanskim vrijednostima u definiranju politike.

U raspravi koja je slijedila dotaknuta su i brojna aktualna pitanja, a koja se odnose na demokršćanstvo u Hrvatskoj. Doručak je zahvalom i molitvom zaključio biskup Košić.

Pin It on Pinterest