24. tra 2016.

Drugi Susret ministranata Sisačke biskupije održan je u subotu 23. travnja u Svetištu Majke naših stradanja u Gori pod geslom „Milosrdni poput Oca“ (Lk 6,36). Susret je okupio oko 400 ministranata iz svih osam dekanata biskupije, a cjelodnevni program bio im je ispunjen brojnim duhovnim, zabavnim i sportskim sadržajima koji su zajedno s povjerenikom za pastoral duhovnih zvana pripremili župljani župe Gora, članovi petrinjske Marijine legije te članovi zajednice Kursiljo i sestre Milosrdnice iz Zagreba.

Vrhunac ovogodišnjeg susreta bilo je svečano misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom vlč. Ivanom Grbešićem, rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem i brojnim svećenicima.

Na početku biskupa su pozdravili preč. Glasnović, te ministrant Ivan Bolun koji je biskupu u ime svih ministranata poklonio majicu s geslom i logom susreta.

U homiliji biskup je rekao kako je danas spomendan sv. Jurja, suvremenika zaštitnika Biskupije sv. Kvirina, te je poput njega mučen za vjeru. „Što to znači biti mučenik? To znači imati hrabrosti i kada je tvoj vlastiti život u pitanju, da ustraješ u vjernosti Kristu. Ovaj sveti mučenik Juraj, baš kao i naš sv. Kvirin nije se bojao smrti nego je hrabro svjedočio za Isusa“, rekao je biskup te dodao kako je hrabro za Isusom išla i njegova majka Marija, majka naše vjere. „Čuli smo u pročitanom Evanđelju kako Marija želi doći do Isusa. Tako smo i mi danas došli ovdje željni vidjeti Isusa, ali možemo ga vidjeti, ne svojim tjelesnim očima, nego očima vjere poput onih učenika koji su išli u Emaus. Zato trebamo vjerovati i trebamo se uz njega s ljubavlju privinuti. Tada će i u nama, kao i u učenicima, gorjeti srce. Trebate biti dobri vatreni kršćani da biste uvijek s Kristom mogli pobjeđivati. Stoga treba imati srca i vatreno Isusa slijediti te biti njegovi gorljivi učenici“.

U nastavku biskup Košić je podsjetio kako Isus govori u Evanđelju da su svi koji slušaju i vrše Riječ Božju njegova obitelj. „Tako smo se i mi danas sastali kao jedna Isusova obitelj, njegova braća i sestre. Vi ste se danas ovdje igrali, ali ste i slušali Riječ Božju, a vrhunac je ova misa pod kojom nam Bog govori te On želi da mi ovo što smo čuli i živimo. Da, zajedno s Marijom majkom Isusovom i njegovom braćom i sestrama, svim vjernicima, budemo zajedno te da ga gledamo svojim očima duše i da ga slijedimo“, rekao je biskup te još između ostalog poručio ministrantima kako je biti ministrant velika čast.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivan Grbešić. On je zahvalio svima koji su se ugradili u ovaj susret, a ministrantima poručio da se ne boje odazvati na Kristov poziv u duhovno zvanje.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest