4. sij 2021.

Sisački biskup Vlado Košić i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina u emisiji “Susret u dijalogu” Hrvatskoga radija 4. siječnja govorili su o situaciji na terenu i kako treba dugoročno odgovoriti na krizu izazvanu ovim potresom.

Biskup Košić govorio je o teškim stradanjima cjelokupne infrastrukture nakon potresa, posebno sakralnih građevina. Kako je rekao, u stalnom je kontaktu sa župnicima, a posjetili su ga i predstavnici Ministarstva kulture i medija te Konzervatorskog zavoda, raspitujući se za stanje i nudeći pomoć: “Međutim, nadamo da ćemo uspjeti ubrzo nekako sanirati tu štetu, da bi se moglo pripremiti za obnovu koja će opet biti dugotrajna i skupa, s obzirom na vrlo velike štete.”

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina također je ovih dana više puta bio na Banovini, gdje je potres zahvatio veliko područje i izazvao velika stradanja na cijelom terenu. Podsjetio je da je Hrvatski Caritas krovna ustanova Biskupske konferencija, zadužena za koordinaciju u ovakvim kriznim situacijama: “Mi smo iz svojih zaliha, ono što smo imali trenutno u pričuvi, već dali nekoliko tisuća vreća za spavanje, nekoliko tisuća deka, šatore i ono što je u ovom trenutku bilo raspoloživo ljudima da se mogu skloniti od hladnoće i kiše i na taj način pokušali ublažiti nevolje ljudi na terenu.”

Iz susreta s ljudima mons. Svalina istaknuo je da brojni stanovnici ne žele otići, nego žele s obiteljima ostati na svom ognjištu. “I država i mi, kao i druge organizacije koje djeluju, trebamo to poštovati i pronaći način kako im osigurati privremeni smještaj na tim lokacijama, da se čovjek može brinuti za svoju stoku i poljoprivredna dobra i tako, koliko je god moguće, nastavi s normalnim životom.”

Biskup Košić je dodao da je prekjučer izdao Uputu svim svećenicima u biskupiji u vezi sanacije sakralnih objekata, ali i sakramenata odnosno bogoslužja. Istaknuo je da je privremeno dopustio korištenje i neposvećenih dvorana i civilnih dvorana za okupljanje vjernika, posebno za nedjeljna misna slavlja.

 

 

Pin It on Pinterest