17. lip 2024.

90 članova, od kojih je više od polovice vjernika laika, posvetila se bitnim temama za život sisačke Crkve na Sinodi čiji je cilj unapređenje vjerskog života i crkvenog zajedništva.

Važno nam je bilo čuti mišljenje vjernika koji su imali prilike na različite načine dati prijedloge koji se tiču života Crkve, rekao je u emisiji Susret u dijalogu Hrvatskoga radija sisački biskup mons. Vlado Košić. Dodao je da se nekim temama treba baviti Opća sinoda u Rimu, a da se u biskupiji trebaju više posvetiti onim temama koje su važne za crkveni život u toj biskupiji; kako ga bolje organizirati i kako neke pastoralne prakse ujednačiti kako se one ne bi razlikovale od župe do župe. Dvije godine prije početka Sinode Sisačke biskupije osnovano je Biskupijsko pastoralno vijeće u koje je također uključeno pedesetak vjernika laika koji su svojim prijedlozima pridonijeli Sinodi, rekao je biskup Košić

Jedan po pokretača biskupijske sinode bila je Sinoda o sinodalnosti na koju je pozvao papa Franjo. Objasnio je da neke teme o kojima se govori u kontekstu opće sinode, osobito u sinodalnom hodu Katoličke Crkve u Njemačkoj, nisu jednako aktualne i u životu Sisačke biskupije. Ono što je primjerice aktualno u Sisačkoj biskupiji jest veća posvećenost pastoralu sakramenata.

Već u pripremnom razdoblju za opću sinodu bilo je vidljivo da su vjernici najviše zainteresirani za ulogu biskupijskog odnosno župnog karitasa, rekao je tajnik Sinode Sisačke biskupije dr. sc. vlč. Ivan Petrović podsjećajući kako je to bilo vrijeme poslije pandemije i potresa, te da je na tu temu došlo najviše prijedloga. Što se tiče iskustva sinodalnosti, podsjetio je da su župe Sisačke biskupije već bile uključene u II. sinodu Zagrebačke nadbiskupije te su vjernici uglavnom znali što se od njih tijekom sinode očekuje. U pripremnoj fazi u Tajništvo Sinode stiglo je dvjestotinjak prijedloga.

Također je naglasio da je potrebno ujednačiti pastoralne prakse; da se u svakoj župi na jednak način upravlja župnom administracijom, da se na jednak način pristupa župnim katehezama, odgoju i obrazovanju djece u vjeri i drugo. 

Članica Tajništva Sinode inače magistra ekonomije i spisateljica Branka Martinović istaknula je da su obitelj i mladi jedna od važnih tema kojom su se bavili te naglasila važnost poučavanja nauka Katoličke Crkve, počevši od moralnog nauka, pa sve do socijalnog nauka koji je povezan s poduzetništvom, obrtima, s odgovornošću i skrbi za obitelj. 

Na pitanje je li dovoljno organizirati javne manifestacije i pokazati se na trgovima kako bi se promovirale vrijednosti braka i obitelji, odgovorila je kako je i to jedno svjedočanstvo te naglasila brojne programe kojima Crkva daje potporu obiteljima, djeci i mladima. Ističe da Crkva ne postiže svoje učinke revolucijom nego zato što uvijek poučava iste vrijednosti i bliska je svakom čovjeku.

Tekst i foto: B. Jančić/HRT

Pin It on Pinterest