28. kol 2010.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup uveo je u službu upravitelja novoosnovane župe Svetog Antuna u Odri Sisačkoj, vlč. Mladena Vuka, u nedjelju, 29. kolovoza 2010. pred kapelom Sv. Antuna Padovanskog u Odri.

Na samom početku pozdrav biskupu Vladi i dobrodošlicu župniku Mladenu uputila je Branka Paripović, predstavnica pastoralnog vijeća, zahvaljujući vlč. Mati Sukaliću, dosadašnjem upravitelju kvazi-župe, za brigu o ovom malom stadu koje nije imalo svoga pastira, a ipak se okupljalo u ovoj kapelici koja je u ovo vrijeme visoke tehnologije jednostavna i siromašna baš kao i u prvim godinama kršćanstva, te molbom da ih novi župnik vodi Božjim putem kako bi mogli ispunjavati Božji plan te biti zauzeti i djelatni članovi ove nove Božje zajednice.

Pred brojnim župljanima koji nisu stali u kapelu Svetog Antuna koja do izgradnje nove crkve postaje župna crkva biskup Vlado je rekao kako je župa osnovna zajednica u crkvenoj strukturi i to od starine, i zato je važno da postoje župne zajednice. Makar danas živimo u internetskoj civilizaciji gdje se nekako ljudi povezuju i s kontinenta na kontinent, ipak zajedno žive na jednom prostoru i tu se najbolje poznaju te na taj način, ako su kršćani, to svoje kršćanstvo i tu svoju vjeru žive u jednoj župnoj zajednici. Zato se utvrđuju i župe, zato je osnovana i vaša župa, najprije kao kvazi-župa, a od danas i kao samostalna župa poručio je biskup Vlado.

Cjelovitu propovijed biskupa Vlade možete pročitati ovdje, a slike u fotogaleriji.

 

Ona je možda manja župa, ali je zato lijepa, možete se svi međusobno poznavati, tu ima sada po novoj odredbi granica pet naselja, pa evo u njima ćete se okupljati i to predvođeni vašim novim župnikom. On je znak jedinstva, da vas sve povezuje, da se svi s njime zajedno uputite putem svog kršćanskog života. On će organizirati i euharistijska slavlja i slavlja sakramenata i poučavati će djecu i mlade, pripremati za sakramente, on će biti s vama i u radosti krštenja djece i u žalosti kada budu sprovodi. On će se moliti za vas. A vi budite njemu suradnici. Danas nije u ovom društvu moguće, kao što je to možda bilo prije, da župnik samo zapovijeda i onda ga svi slušaju. On je najodgovorniji, ali je zapravo potreban jedan krug suradnika, a na neki način su to svi župljani, koji trebaju biti na raspolaganju župniku, da pod njegovim vodstvom i oni sami predlažu, ali onda i provode različite aktivnosti na dobro svih. Župna vijeća, ali i druge zajednice koje su potrebne poput zajednice mladih, zajednice obitelji, pjevački zborovi, molitvene zajednice, caritas, sve su to važne zajednice koje župu čine živom. O tome je govorio i papa Benedikt XVI. još kao kardinal Ratzinger da Župa treba bit zajednica zajednica. Župa je zajednica koja ima još mnogo zajednica u koje se one međusobno povezuju i tako povezane čine župa, ali svaka doprinosi pojedinačnom životu i jednom aspektu djelovanja i napretka župne zajednice istaknu je biskup Vlado.

Želim vam od srca da to živite, da budete svjesni i radosni što ste u župnoj zajednici, te da gradite svoju Crkvu, a prije svega izgrađujete u ljubavi svoje odnose i svoju aktivnost na duhovnom području. Imate dva bogoslova, to je lijepo, a ako Bog da sljedeće ćete godine organizirati mladu misu, pa onda opet sljedeće, za vaše bogoslove Janka Lulića i Damira Ceković. Molite se i dalje za duhovna zvanja, makar još niste bili župa, već imate dva bogoslova, pa neka ta radost bude među prvim radostima proslave mladih misa u vašoj župi. Daj Bože da svake godine bude u vašoj maloj župi, koja će vjerojatno i rasti jer je prigradska Sisku, novih zvanja. Neka bude blagoslovljen ovaj početak, neka vas vaš župnik Mladen u takvom ozračju vodi osobnom boljitku ali i izgradnji Crkve i vaše župe, poruči je biskup Vlado župljanima Svetog Antuna u Odri Sisačkoj.

Na kraju misnog slavlja okupljenim vjernicima i svojima župljanima obratio se vlč. Mladen Vuku, upravitelj župe: „Veseli me što mi je povjerena ova služba, od vas očekujem pomoć, a svi zajedno ćemo se osloniti na Onoga na koga se uvijek oslanjamo a to je – Bog. S Njime se sve može i na Njega uvijek možemo računati. Božja providnost se pobrinula da možemo imati temelj, nastaviti na onome što je prethodnik vlč. Mato i svećenici koji su ovdje službovali učinili. Vrata župne kuće biti će vam uvijek otvorena“ poručio je vlč. Mladen svojim župljanima koji se nalaze u 5 prigradskih naselja: Odra, Staro Pračno, Žabno, Vurot i Stara Drenčina.

Kako bi nova župa mogla dobro djelovati Sisačka biskupija kupila je kuću, nedaleko od crkve Sv. Antuna u Odri koja će služiti za potrebe pastoralnog djelovanja, župnog ureda i stana župnika.

Ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su članovi mješovitog župnog zbora pod vodstvom vjeroučiteljice Maje Golubi i orguljašice Ivančice Klarić. Proslava otvaranje župe Svetog Antuna u Odri Sisačkoj završila je druženjem uz fine kolače koje su pripremile vrijedne domaćice u dvorištu kapele. AS

više fotografija u fotogaleriji

Pin It on Pinterest