8. tra 2016.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u petak, 8. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Vice John Batarelo, a održao je predavanje na temu „Odnos muškarca i žene u obitelji“.

Na početku predavač je istaknuo kako ova tema nije namijenjena samo onima u braku, već iznimno puno može pomoći i svećenicima u svakodnevnom pastoralu u kojem su oni prva osoba kojoj supružnici s problemima dolaze po pomoć. Batarelo je rekao i kako je jednostavno jasno da su muškarci i žene različiti, te kako ih je takvima stvorio Bog još prije nego što su se rodili. „To je stav znanosti, biologije i neurologije te sve više socijalne psihologije. Studije i empirija to potvrđuju, a kada mi znamo razlike i kada ih znamo prepoznati lakše i ljepše će nam biti u braku“.

U nastavku Batarelo se osvrnuo na fizičke razlike muškarca i žene te je između ostalog na vlastitom primjeru iznio temeljne razlike u funkcioniranju mozga muškarca i žene, a koji uvjetuju različite načine pristupa rješavanju svakodnevnih problema i zadataka. „Znanstvenim istraživanjima građe mozga, kao i kemijskih procesa koji se odvijaju u mozgu, došlo se do zanimljivih spoznaja o muško-ženskim različitostima, a koje su tu zapravo već od najranije dojenačke dobi pa sve do pune zrelosti. One pokazuju da muški i ženski mozak imaju potpuno drugačije funkcije i sposobnosti. Djevojčice i žene su njegovateljice, pokazuju sklonost umrežavanju s ljudima, empatiji, izbjegavanju konflikata, sklone su razgovoru i suradnji, iskazuju samilost, brigu za druge i sposobne su za odjednom tj. „multitasking“ do sedam različitih zadataka. Dječaci i muškarci su osvajači, vole izazove, brane, stvaraju osjećaj sigurnosti, uspostavljaju hijerarhije, vole sustave, sklapaju paktove, vole rješavati probleme, natjecati se i biti uspješni. Muškarci su sposobni za „single tasking“ i ciljano se koncentriraju za izvršavanje samo jednog zadatka u danom trenutku“, rekao je predavač.

Govoreći o komplementarnosti muškarca i žene Batarelo je rekao kako je u braku potrebno slušati jedno drugo, ući u unutarnji svijet bračnog druga te pokušati razumjeti razlike. „Treba opraštati, a ne zlopamtiti. Ženina memorija je usko povezana s emocijama pa kod narednog problema mogu se ponovno aktivirati loša sjećanja. Da bi se preduhitrila takva uvjetovana reakcija mozga, treba konstantno opraštati, inače ćemo se stalno vrtjeti u krug oko istih problema. Osobno sa svojom suprugom imam pravilo da rješavamo konkretni problem i ne vraćamo se na neke stare probleme iz prošlosti. Također, muškarcima je potrebno poštovanje, uvažavanje, i podrška njihovih žena, a ženama je potreban stalni iskaz nježnosti i ljubavi. Te dvije različite potrebe kad su ispunjene, dovode do oslobađanja hormona sreće i u muškom i ženskom mozgu i jedan su od putokaza za uspješan brak“, rekao je Batarelo te dodao kako su brakovi koji se temelje na kršćanskim vrijednostima čvršći, sretniji i s puno manjim brojem razvoda, upozorivši kako 50 posto brakova u SAD-u i 30 posto u Hrvatskoj doživi krah.

Na kraju Batarelo je zaključio kako je kroz sakramentalni i pobožni život, poštovanje i uvažavanje supružnika, međusobno prihvaćanje i opraštanje itekako moguće premostiti muško-ženske razlike. „Bit braka je ljubav, a ljubav znači konkretna odluka da nosimo slabosti drugoga, puno puta i puno godina“.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji, istaknuvši Dane kršćanske uljudbe koje će se držati u četvrtak 14. i petak 15. travnja u sisačkom Velikom Kaptolu te otvaranje kauze za proglašenje blaženim brata Bonifacija Ivana Pavletića koja će se dogoditi 13. svibnja u Rimu.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Mate Malekinušić istaknuo je sudjelovanje mladih u devetnici za blagdan sv. Kvirina i odlazak na Svjetski susret mladih u Krakov, a povjerenik za duhovna zvanja vlč. Ivan Grbešić pozvao je na sudjelovanje na Susretu ministranata Sisačke biskupije koji će se održati 23. travnja u Svetištu Majke naših stradanja u Gori. Voditelj Misijskog ureda vlč. Ivan Faletar upoznao je okupljene s pokretanjem misijskih zajednica u Biskupiji, kao i prvom susretu takvih zajednica koji će se održati 7. svibnja u Sisku. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o nastavku snimanja stanja crkva i kapelica za potrebe šematizma i arhiva, a tijekom kojeg su do sada u 22 župe snimljena 94 sakralna objekta. Na kraju, kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić navijestio je kako će od sljedeće pastoralne godine Biskupija izdavati vlastiti direktorij s pregledom pastoralnih aktivnosti. Sljedeći svećenički dan je u petak 6. svibnja a gost predavač će biti prof. Ljilja Vokić.

Pin It on Pinterest