7. stu 2014.

„Obitelj i ovisnosti“ bila je tema predavanja don Ivana Filipovića, duhovnika zajednice Cenacolo, na Svećeničkom danu Sisačke biskupije održanom u četvrtak, 6. studenoga u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Na početku svog izlaganja don Filipović je okupljenima predočio podatke o stanju ovisnosti u Hrvatskoj, ističući kako se tijekom godina situacija drastično promijenila. Tako je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila zapljusnuta valom ovisnosti o heroinu, teške droge koja je uništila puno mladih života i obitelji. Danas na tržištu više gotovo da i nema heroina, ali su se pojavile druge vrste ovisnosti koje možda ne izgledaju tako strašno kao heroinska, ali su jednako opasne. To su prije svega ovisnost o alkoholu, sintetičkim drogama i medikamentima, kocki, internetu, društvenim mrežama i video igrama.

Govoreći o razlozima ulaska osoba u ovisnost, predavač je rekao su brojni faktori koji utječu na to. Između ostalog to je genetski faktor, osobe krhke psihe i posebno hipersenzibilne osobe, zatim društveni kontekst i trendovi, te treći posebno važan čimbenik je obitelj. „Većina stručnjaka smatra da je obitelj najvažnija i najbitnija u toj cijeloj priči. Kada se pogleda zajednicu Cenacolo i ljude koji su došli u nju onda se prije svega vidi da dolaze iz specifičnih obitelji. Jako puno ih dolazi upravo iz obitelji koje su razorene raznim problemima. Ono što je posebno teško su djeca koja su druga generacija ovisničke obitelji. Takvi mladi kada dođu s 15 godina u zajednicu kao ovisnici, jako teško se mogu izvući van iz te problematike jer su tako rođeni i odgajani i teško je posložiti stvari u njihovoj glavi na pravi način, posebno jer iza toga truda ne stoji obitelj koja bi pomogla“, rekao je don Filipović te dodao kako u ovisnost često padaju i mladi iz imućnih obitelji, takozvana „zlatna mladež“, autoritativnih obitelji gdje postoji previše nadzora nad djecom, te obitelji u kojima dijete predstavlja centar svijeta.

Na kraju predavač je zaključio kako je riješiti problem ovisnosti danas nemoguće bez obitelji. „Obitelj je važna u tom njihovom povratku iz dna u novi život, ali i obitelj je ta koja mora prepoznati i otkriti problem, prihvati ga i surađivati s institucijom ili zajednicom da bi uopće dala šansu tom djetetu da izađe van iz ovisnosti. Bez obitelji niti jedna ustanova, zajednica, psiholog ili psihijatar ne mogu učiniti ništa“.

U drugom djelu susreta biskup Košić predstavio je novu voditeljicu Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije, gđu Korneliju Marović i novog povjerenika za pastoral bolesnih i starijih vlč. Sašu Jozića, koji su nakon toga okupljenima predstavili plan i program svog djelovanja. Biskup je i izvijestio o brojnim nadolazećim događajima posebno istaknuvši proslavu 5. godišnjice uspostave Biskupije, 5. prosinca.

Planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda Biskupije. Tako je povjerenik za duhovna zvanja vlč. Ivan Grbešić predstavio program „Vikend u sjemeništu“ i okupljanja ministranata u Centru za mlade u Lasinji, povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić obavijestio je o nadolazećim aktivnostima za mlade i predstavio „Vodič kroz bioetiku“ koji će biti distribuiran na župe, a ravnateljica Caritasa gđa Kristina Radić izvijestila je o rezultatima akcije prikupljanja jesenskih plodova i distribuciji donacije voća župama i župnim Caritasima.

Pin It on Pinterest