4. ruj 2014.

„Društveno-političke prilike u Hrvatskoj od 1918. godine do kraja Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje Hrvata od strane režima na području Sisačke biskupije“ bila je tema prvog Svećeničkog dana Biskupije na početku nove pastoralne godine, održanog u četvrtak 4. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. Predavanje o temi održao je povjerenik za hrvatski martirologij Sisačke biskupije dr. sc. Mile Marinčić.

Na početku okupljene je pozdravio biskup Košić posebno zaželjevši dobrodošlicu novim članovima prezbiterija Sisačke biskupije.

U svom predavanju Marinčić je progovorio o projektu „Hrvatski martirologij“, te kako je on nastao i kako je došlo do toga da Crkva, biskupi, svećenici i vjernici preuzmu na sebe ovako važnu zadaću bilježenja stradanja Hrvata i drugih katolika tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. „Projekt ‘Hrvatski martirologij’ je projekt istine o hrvatskom čovjeku i Hrvatskoj. Nažalost odmak vremena je takav da postaje sve teže definirati i zaokružiti navedenu istinu. Postavlja se i pitanje hoćemo li se barem približiti toj istini sada kad osim povijesnog odmaka postoji i sve više ljudi koji se zalažu za prekid istraživanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća“, upozorio je Marinčić, te u nastavku progovorio o načinu rada i rezultatima prikupljenima na području Sisačke biskupije, a koji govore o brojci od više od 10 000 žrtava. Na kraju predavač je pozvao na jače aktiviranje i prikupljanje podataka, te kao zaključak rada predložio stvaranje žrtvoslova pojedinih župa i dekanata, odnosno Sisačke biskupije.

U nastavku se voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije gđa Spomenka Jurić kratko osvrnula na postavljene spomen-ploče svećenicima mučenicima ubijenima prije, za vrijeme, te poslije Drugog svjetskog rata, a ujedno je ukratko progovorila i o njihovim životima i stradanjima.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić je izvijestio o brojnim nadolazećim događajima u Biskupiji posebno istaknuvši Humanitarni koncert Marka Perkovića Thompsona za Biskupijsku zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“, a koji će se održati u subotu 13. rujna, hodočašće u Zrin 14. rujna i biskupijski Dan obitelji 11. listopada. Planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su povjerenici i voditelji pojedinih ureda Biskupije. Tako je povjerenik za duhovna zvanja vlč. Ivan Grbešić upoznao okupljene s programom „Vikend u sjemeništu“ i susretima ministranata u Duhovnom centru za mlade u Lasinji za novu pastoralnu godinu, a povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić iznio je aktivnosti mladih povezane s humanitarnim koncertom za Zakladu. Predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko progovorila je o radu vjeroučitelja u župama, a voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić upoznala je okupljene s lokalnim, županijskim, državnim i EU natječajima za pojedine projekte u župama. Novi svećenički dan održat će se 2. listopada.


Pin It on Pinterest