6. srp 2015.

U organizaciji Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma na otoku Viru je od 26. lipnja do 2. srpnja 2015. održana 20. jubilarna po redu “Romska odgojna zajednica“.

S područja Sisačke biskupije u odgojnoj zajednici sudjelovali su vjeroučenici Romi iz župe Voloder i Oborovo.

Glavni cilj ove odgojne zajednice je odgoj i obrazovanje uz uvažavanje kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju te očuvanje nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj.

Program je obuhvaćao tematske radionice: povijest i kultura Roma, zdravstvena kultura i obiteljski odgoj, vjeronauk s radionicom, Romski/hrvatki  jezik i kultura, te slobodne aktivnosti, glazbeno-folklorna skupina, literarna, umjetničko oblikovanje – likovna skupina u kojim su djeca bila vrlo aktivna i otvorena za suradnju. U programu ROZ-e posjetili smo Ninu gdje smo se upoznali sa znamenitostima grada kao što su crkva sv. Anselam, prva katedrala u Hrvata, bogatu riznicu crkve sv. Anselma, crkvicom sv. Križa, prozvanom najmanjom katedralom na svijetu, ninsku Solanu, muzej soli. Posjet Ninu završio je misnim slavljem u žunoj crkvi sv. Anselam koju je predvodio je predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U misi su koncelebrirali ninski župnik i dekan Božo Barišić, župnik Plitvica i povjerenik za pastoral Roma u Gospićko-senjskoj biskupiji Josip Štefančić, povjerenik za pastoral Roma u Varaždinskoj biskupiji Damir Slamek, župnik hrvatske katoličke župe u Salzburgu fra Zlatko Špehar, župnik sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu Mato Matasović i tajnik nadbiskupa Hranića Mario Brkić. Među nama je bila i Njegova ekelencija gospodin Franz Salm i njegova kćer Franziska iz Malteškog reda, veliki dobrotvori i podupiratelji Romske odgojne zajednice. Romska odgojna zajednica specifičan je oblik odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za djecu Rome u Hrvatskoj s ciljem interkulturalnog odgoja i obrazovanja, uz uvažavanje kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju, u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj. S. Karolina Miljak, nacionalna ravnateljica za pastoral Roma u Hrvatskoj, zajedno s aktivnim laicima, posebno s prof. dr. sc. Nevenom Hrvatićem, neumorna je u provođenju tog projekta koji kroz 20-tak godina svoga postojanja pomaže razvoj generacija romske djece u Hrvatskoj. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pridonijeli u organizaciji ove jubilarne ROZ-e 2015. , a među njima i Caritasu Sisačke bikupije i vrijednim kuharicamam koje su se sve ove dane brinule o našoj prehrani.

Pin It on Pinterest