1. tra 2012.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Nedjelju muke Gospodnje 1. travnja u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa večernje misno slavlje. Misi je prethodio živi prikaz Muke našeg Gospodina Isusa Krista u izvedbi KUD-a iz Petrijanca pored Varaždina. Na vizualno dojmljiv i dosjetljiv način, tridesetak članova pod vodstvom gospodina Zvonka Mihina prikazalo je brojnim okupljenim Siščanima Isusovu patnju i muku u posljednjim satima života.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je pozvao vjernike na solidarnost u mislima i molitvama s onima koji trpe, s onima koji se osjećaju sami i napušteni od Boga, koji su ostali bez posla i ne mogu uzdržavati svoje obitelji, koji se osjećaju prevareni i pokradeni, koji se osjećaju poniženi i obeshrabreni. „Mogli bismo reći da se čitava naša domovina nalazi u takvome stanju. Da su mnogi naši branitelji poniženi, da mnogi koji bi zavrjeđivali najveće poštovanje, danas žive u bijedi i kao da ne znaju zašto su ginuli, ostali ranjeni i bili spremni sve izgubit. Nije li neobično da se njih ponižava, da im se uskraćuje poštovanje da ih se predaje na tuđe sudove i da im se čini nepravda?“ istaknuo je biskup.

Biskup je skrenuo pozornost gostima iz Petrijanca kako se nalaze u Sisku, gradu koji je još za vrijeme Turaka dobio naziv „Predziđe kršćanstva“ i naglasio da su Siščani ponosni ljudi, svjedoci povijesnih stradanja našeg naroda, ali i svijesti o hrvatskoj snazi i pobijedi. „ Zato i mi danas budimo solidarni s braćom i sestrama zbog Krista patnika, svjesni da je ta njegova patnja donijela pobjedu, te i da će sve naše patnje donijeti pobjedu. Ništa nije besmisleno, Bog svaku molitvu uslišava kada je izrečena iz iskrena srca. 
Zato ohrabreni Kristovom mukom i slavljima njegove smrti i uskrsnuća, u koja ulazimo u ovom Velikom tjednu, budimo nositelji te nade u vlastitom životu, da preko križa, preko stradanja, nepravdi koje doživljavamo, teških bolesti koje podnosimo, nerazumijevanja naših najbližih i svakakvih nevolja i mi s Kristom pobjeđujemo i kročimo prema slavi uskrsnuća. Zato budimo nositelji te Kristove nade uskrsnuća“,  rekao je biskup Košić na kraju.

Misno slavlje uveličali su članovi Mješovitog zbora KUD-a iz Petrijanca pod vodstvom prof. Stjepana Rukljića, koji su poslije misnog slavlja održali i kratki koncert otpjevavši nekoliko prigodnih pjesama.

Pin It on Pinterest