7. lip 2014.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanić-Grada održanoj 6. lipnja povodom Dana grada mons. Josipu Čoriću, generalnom vikaru Sisačke biskupije i dr. sc. Mili Marinčiću, povjereniku Povjerenstva za hrvatski martirologij Sisačke biskupije uručena su javna priznanja Grada Ivanić-Grada.

Mons. Josipu Čoriću uručena je nagrada za životno djelo te mu je dodijeljena povelja Grada i prigodni poklon. Za tu ga je nagradu kandidirala Građanska inicijativa vođena nekolicinom aktivnih građana vjernika. U Prijedlogu je osobito naglašeno da „gospodin Josip Ćorić svoju službu svećenika i župnika župe sv. Petra Apostola u Ivanić-Gradu obavlja već gotovo 36 godina, ostavljajući vidljive tragove svoga djelovanja ne samo u okvirima Crkve nego i u cjelokupnom životu društvene zajednice, posebno na području društveno-humanitarnih i kulturnih djelatnosti, gradeći mostove prijateljstva, solidarnosti i povjerenja, zalažući se za otvoren dijalog i kvalitetan suživot sviju građana, bez obzira na vjersku, rasnu, nacionalnu, društvenu i kulturnu tradiciju i svjetonazor pojedinaca u tom dijalogu.”

Prije samog uručivanja nagrade, o mons. Čoriću je prikazan kratki film koji je dobro prikazao širinu i toplinu duha župnika Ivanić-Grada.

Dr. sc. Mile Marinčić dobitnik je Godišnje nagrade Grada Ivanić-Grada i Povelje Grada. Za nagradu ga je kandidirala Udruga Športski klub Otok, ponajviše zbog posebnog interesa i rada s mladim ljudima koji osobito dolazi do izražaja kroz natjecateljsko-humanitarni turnir „Športom protiv droge” koji okuplja velik broj nogometnih ekipa, svake godine sve više, a novac koji se tim turnirom prikupi se daje u različite humanitarne svrhe. Nakon uručenja nagrade, dr. sc. Mile Marinčić se zahvalio i uputio poruku da se nalazimo u vremenima krize, ali ne samo gospodarske, nego kako Sveti Ivan Pavao II. reče, moralne krize i da je ključ rješenja mnogih naših društvenih kriza upravo ponovno stavljanje čovjeka u središte svega što i zašto nešto činimo te pozdravio kršćanskim pozdravom: „Mir i dobro”.

Valentina Kanić

Foto: volimivanic.info

Pin It on Pinterest