7. lip 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 7. lipnja u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Bučici misu za vlč. Janka Vedrinu, župnika u Bučici koji je zbog isticanja hrvatske zastave ubijen od četnika u župnom uredu 8. kolovoza 1935. godine. Tom prigodom biskup je na župnoj kući i blagoslovio novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika. U koncelebraciji bili su župnik iz Donje Kupčine mons. Franjo Ćuk, župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer, župnik iz Dubranca vlč. Stjepan Barić, župnik iz Gvozda fra Tomislav Jurić i domaći župnik vlč. Stjepan Vuksan.

Uz brojne okupljene župljane i vjernike glinskog kraja misi je nazočilo i 11 kandidata za krizmu ove župe kojima je biskup i podijelio sakrament svete potvrde.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi u kojoj se govori kako su apostoli primili Duha Svetoga, biskup je podsjetio kako će sutra čitava Crkva slaviti blagdan Pedesetnice ili Duhova, te kako se za Duhove dane ili blagdan Trojaka smatra da su to tri dana, Duhovi, Duhovski ponedjeljak i utorak, ali kako Crkva zapravo neprestano živi od tog događaja. „Mi imamo kao učenici Isusa Krista upravo tu zadaću koju su i imali apostoli, a to je da širimo Evanđelje. To nije moguće bez Duha Svetoga, onoga koji se daje onima koji u Krista vjeruju da bi ražario njihova srca, da bi ga ispunio ljubavlju prema Bogu i ljudima, a sve to kako bi mogli vršiti Isusove zapovijedi“, rekao je biskup te još dodao kako naše srce treba gorjeti, treba biti hrabro, ispunjeno ljubavlju i dobrotom, „Duh Sveti je onaj koji zapečati našu ljubav prema Bogu da možemo biti pravi dobri vjernici i učenici Isusa, te se zato taj dar naziva i pečat. Duh Sveti je onaj završni dar, ona punina Božje ljubavi koja nas ispunja da bi mogli biti potpuni kršćani i pravi vjernici“.

U nastavku, biskup Košić je progovorio o životu i mučeništvu vlč. Vedrine istaknuvši da je imao svega 31 godinu kada je ubijen, a u dvije godine svećeništva učinio je mnoga dobra, bio je pun poleta, aktivnosti i želje da okuplja Crkvu u ovom kraju. Biskup je nadodao i kako je u doba u kojem je ovaj svećenik živio započeo suvremeni progon Crkve u Hrvatskoj i to tako da su neprijatelji Crkve počeli ubijati svećenike. „Dr. Stjepan Kožul, zagrebački kanonik i povjesničar, piše da je od te 1935. godine kada je ovdje u župnom stanu 8. kolovoza ubijen Janko Vedrina do 9. studenog 1990. godine kada je u Sisku ubijen vlč. Antun Grahovar ubijeno više od 600 svećenika, a na području naše biskupije 22“, podsjetio je biskup te istaknuo kako ne može biti kršćanin onaj koji nije spreman za ime Isusovo i trpjeti. „Zato je važno da i vi shvatite, makar ste mladi, da započinjete život u kojem vaša vjera nije samo jedna pobožna priča jer poruke Evanđelja nisu priče. Za priče se ne daje život, a za Isusa je dala život  čitava četa mučenika“, zaključio je biskup te na kraju pozvao krizmanike da budu svjedoci Isusove radosne vijesti.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku, ali i na brizi koju iskazuje prema ovoj maloj župi, zahvalio vlč. Vuksan, a krizmanici su u ime cijele župne zajednice biskupu poklonili fotografiju mučenika Vedrine.


 

Pin It on Pinterest