21. sij 2022.

Molitva za jedinstvo kršćana u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine održana je u četvrtak 20. siječnja u Evangeličkoj Crkvenoj općini u Kutini. Molitvu je predvodila pastorica Elina Braz de Almeida, a na njoj su sudjelovali i sisački biskup Vlado Košić, domaći župnik Vladimir Hren i župnik iz Ilove Tomasz Cybula kao i vjernici iz ovih dviju zajednica.

Na početku pozdravivši sve okupljene Braz de Almeida je istaknula kako je ova molitva pravo vidljivo zajedništvo te kako nas ta nakana danas povezuje sa svim kršćanima svijeta. Podsjetila je i kako je tekstove za ovogodišnju Molitvenu osminu pripremilo vijeće Crkava s Bliskog istoka pod geslom „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova i dođosmo pokloniti se“ (Mt 2, 1-12) te poručila okupljenima da i oni motre zvijezdu koja se tada vidjela na istoku te puštaju da ih ona vodi u životu.

Biskup Košić je tumačeći evanđelje o pohodu mudraca u Betlehem rekao da je svim kršćanima zajedničko slijediti jedinu zvijezdu koja je Krist. Što smo bliže Kristu to smo i jedni drugima bliži. Ići za Isusom je najvažnije, a ako svi mi volimo Isusa toliko da nam je On na prvom mjestu, sigurno ćemo biti i jedni drugima bliži te ono što smo kroz povijest izgubili imamo priliku ispraviti i poboljšali.

Za jedinstvo moli se posebno ovih dana u svim župama Biskupije, a središnje ekumensko slavlje održat će se u nedjelju 23. siječnja u 18 sati u bazilici sv. Kvirina u Sisku.

Foto: Nikola Blažeković

Pin It on Pinterest