26. srp 2014.

Mjesto Mošćenica, u petrinjskoj župi Preobraženja Gospodnjeg, svečano je u petak 25. srpnja proslavilo blagdan svog zaštitnika sv. Jakova apostola. Stanovnici tog prigradskog naselja štuju ovog sveca već 130 godina koliko postoji kapela njemu posvećena i u kojoj je tom prigodom svečano misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s dekanom preč. Josipom Samaržijom, domaćim župnikom vlč. Josipom Karasom i više svećenika Petrinjskog dekanata.

Uz brojne vjernike i štovatelje ovoga sveca slavlju su nazočili i predstavnici vatrogasaca, udruga dragovoljaca iz Domovinskoga rata, članovi kulturno umjetničkih društava, te predstavnici gradskih vlasti.

Na početku, biskupa je pozdravio vlč. Karas zahvalivši mu na dolasku, a isto je učinio i zauzeti župljanin i „čuvar” kapelice g. Joso Lovreković koji je zatražio biskupov blagoslov za sve stanovnike Mošćenice.

U svom pozdravnom govoru biskup je objavio kako je baš danas na blagdan sv. Jakova potpisan ugovor za prve dvije faze gradnje buduće župne crkve ove župe, te pozvao okupljene na molitvu kako bi Gospodin blagoslovio sve zajedničke napore ka ostvarenju ovoga cilja.

U homiliji, govoreći o sv. Jakovu biskup Košić je istaknuo kako je on prvi apostol koji je od dvanaestorice dao život za Krista. Kako je sv. Jakov bio mučenik, biskup je podsjetio i da je u Sisačkoj biskupiji još uvijek aktualna Godina hrvatskih mučenika, tijekom koje se diljem Biskupije postavljaju spomen obilježja za ubijene svećenike. „Sedamnaest smo ploča do sada postavili u župama gdje su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubijeni svećenici, a trebamo ih još staviti pet. Dakle, dvadeset i dva svećenika su ubijena, iz trećine od naše šezdeset i tri župe. U Domovinskom ratu stradao je samo jedan svećenik vlč. Antun Grahovar. Toliki su bili mučeni i morali su trpjeti za ime Isusovo. I ovaj blagdan sv. Jakova priziva nam u misli i tu temu da razmišljamo o tome kako to da se za Isusa toliko treba žrtvovati, i da oni koji njemu pripadaju moraju podnositi tolika trpljenja, patnje, mučeništvo. Rekao bih, same Gospodinove riječi: Nije učenik veći od učitelja. Mene su progonili i vas će progoniti, ali mene su slušali i vas će slušati“.

U nastavku biskup se sjetio prognaničkih godina i  Domovinskog rata u kojem su bile srušene i ostale do danas ne podignute mnoge crkve poput one u Gori, Maloj Solni i Hrvatskoj Kostajnici, te istaknuo kako vjernici prije svega podižu živu Crkvu. „Izgrađujemo vjerničko zajedništvo koje ne može ništa srušiti ako smo vjerni Isusu Kristu i to takvom ljubavlju koja je spremna i na trpljenje. Mi se toga ne možemo i nećemo odreći jer vjerujemo onome za kojim smo pošli“, poručio je biskup te dodao kako je znakovito da je upravo sv. Jakov bio prisutan na preobraženju Gospodnjem, a da se gradi crkva posvećena Preobraženju Gospodnjeg kako bi se sjećali i stavili u vječnu memoriju ove zajednice vjernika da je Petrinja doživjela svoju slobodu 6. kolovoza 1995. godine.

Na kraju biskupu je na svemu što čini za Petrinju i ovu župu zahvalio gradonačelnik Grada Petrinje i župljanin g. Darinko Dumbović. Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor predvođen orguljašem g. Ilijom Uvalićem.

 

Pin It on Pinterest