7. kol 2023.

Od 01. do 06. kolovoza ove godine u Lisabonu je održan 37. po redu Svjetski dan mladih. Na ovom susretu okupilo se više od milijun mladih vjernika iz cijeloga svijeta, među kojima je bilo i oko 1600 Hrvata. Hodočašće je bilo obilježeno molitvom, pjesmom, radošću i ljubavlju, a osim samog Lisabona, većina hodočasničkih grupa posjetila je i najveća europska svetišta: Fatimu, Lourdes i Santiago de Compostelu. Iako je cijeli Svjetski dan mladih nezaboravno iskustvo u životu svakog mladog vjernika, želim izdvojiti neke od trenutaka koje ću zauvijek nositi u srcu.

Prvi su svete mise na kojem su se okupljali Hrvati, a koje su u Lisabonu predslavili biskupi Tomislav Rogić i Roko Glasnović. Uz svetu misu slušali smo kateheze svećenika te imali priliku za ispovijed i molitvu krunice. Okupljeni oko Gospodina, mladi su pokazali veliko zajedništvo i ljubav koju osjećaju prema Bogu i našoj domovini.

Drugi je sveta misa koju je zadnjeg dana susreta predslavio Sveti Otac papa Franjo. On je potaknuo mlade da budu zahvalni za ovaj događaj na kojem su primili velike milosti i da žive tu zahvalnost. Na kraju svete mise pozvao je mlade na molitvu: “Po molitvi Anđeo Gospodnji budućnost čovječanstva predajemo u ruke Marije, Kraljice mira. I, vraćajući se kući, molimo vas da nastavite moliti za mir. Vi ste znak mira u svijetu, dokaz kako se nacionalnosti, jezici i povijesti mogu ujediniti, a ne dijeliti. Vi ste nada drugačijeg svijeta. Hvala za ovo. Samo naprijed!”

Ohrabreni ovim riječima, vraćamo se našu domovinu gdje želimo nastaviti djelovati prema papinom pozivu, s nadom da će barem neki od nas imati priliku sudjelovati na sljedećem Svjetskom danu mladih, čije je održavanje najavljeno za 2027. godinu u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.

Karlo Rapljan

Pin It on Pinterest