21. srp 2012.

22.srpnja 2012. na blagdan nebeske zaštitnice sunjske župe sv. Marije Magdalene, svoju Mladu misu slavio je vlč. Tomislav Kolar, kojega je Sisački biskup mons. Vlado Košić zaredio za svećenika 23.lipnja ove godine.

Svečanost je započela dan ranije, slavljem koje je predvodio duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati vlč.Ivan Grbešić. Svojom nadahnutom propovjedi, toplinom kojom je govorio o ljepoti i snazi svećeničkog poziva vjernike je u Duhu pripremio na radost same proslave Mlade mise vlč. Tomislava.

Ona je bila kruna trostrukog slavlja – proslave Marije Magdalene – zaštitnice župe, Dana općine Sunja i nakon duge 53 godine – Mlade mise domaćeg sina ovog napaćenog dijela Banovine. Svojim prisustvom proslavu su uzveličali kolege mladomisnici vlč. Kolara, bogoslovi, propovijednik – rektor Nadbiskupskog bogoslovnog  sjemeništa u Zagrebu prečasni Anđelko Košćak  i dvadesetak svećenika Sisačke biskupije, predvođenih domaćim župnikom vlč. Božom Pinjuhom.

Njemu je pripala čast pozdraviti mladomisnika Tomislava kojega je pratio tijekom cjelokupnog njegovog školovanja i pružao mu svesrdnu podršku. Vlč.Pinjuh mu je uputio poticajne riječi: „Dragi Tomislave! Neka ti svaka Euharistija bude Mlada misa, jer okrijepljen tom snagom ne boj se svojih slabosti,nesavršenosti,niti okruženja u kojem živiš. U sakramentu Pomirenja otkrivaj ranjena srca, srtpljivo slušaj i ljubi čovjeka, bez obzira na njegove grijehe i u ime Isusovo s ljubavlju opraštaj.“ Kao izvor duhovne snage na srce mu je stavio ustrajnu molitvu krunice, kao izraz ljubavi prema Djevici Mariji- Majci svakog svećenika.

Okružen svojim najmilijima- ocem Jadrankom i majkom Ivankom, te sestrom Lucijom i bratom Lukom, rodbinom, krsnim i potvrđeničkim kumovima te brojnim ponosnim vjenicima sunjske župe vlč.Tomislav Kolar otpočeo je zatim svoje mladomisničko slavlje. Ono je odisalo svečanošću i svetošću trenutka. Tome je pridonijela i homilija Anđelka Košćaka koji je u njoj povezao duhovni rast Marije Magdalene koja prva susreće Uskrsloga,ali ga ne prepoznaje dok se ne okrene od groba i s vjerom pogleda Učitelja, te odluku mladog čovjeka kakav je vlč.Tomislav da izabere zvanje koje nije od ovog svijeta,koje traži stalno odricanje i sebedarje. Stoga je svoju propovijed prečasni Košćak sažeo u riječi: „Neka ti dragi mladomisniče život bude ispunjen skromnošću,jednostavnošću, poniznošću,predajom u volju Božju te radošću što si odabran da u ljubavi služiš braći i sestrama. Ne boj se noći i tame svoga ni  života drugih i svijeta,vjeruj u svjetlo,raduj se nedjelji…Poštuj vrijeme šutnje,ako treba i suza, borbe, kušnje, odricanja, ali poput Marije Magdalene ne odustaj od traženja i iščekivanja Gospodina koji je tu, samo se treba okrenuti na pravu stranu, samo se treba odvojiti od duha ovoga svijeta i okrenuti na Božju stranu te u vrtlaru – čovjeku, kome me Bog šalje prepoznati svoga Učitelja koji me zove imenom, koji me treba, koji se raduje da sam tu, da nisam odustao, ali koji me u svome Duhu šalje, da idem, stoga idi, ne boj se, potrči Kristovoj braći i sestrama jer i oni trebaju čuti radost,i oni su potrebni svjetla neugasiva koje je u Kristu zasjalo jednom zauvijek i za svakoga. Idi i raduj se što si poslan, da budeš glas, da budeš navjestitelj Radosne vijesti, da budeš ruka koja pomiruje i krijepi, da budeš pastir čiji glas prepoznaju ovce i idu k tebi, jer tvoj glas nije tvoj,a ni najamnikov nego Božji,idi ne boj se, Božja te ruka prati i hrabri, ne boj se i Crkva koja te treba – s tobom je,hrabro samo..“

Mladu misu vlč, Tomislav Kolar završio je zahvalnim govorom u kojem je sve one koji su ga doveli do svećeništva usporedio s laticama dragocjenog cvijeta koje su usmjerile njegov život na Kristov put.

Svečanost je nastavljena tijekom objeda kojemu je predsjedatelj bio vlč. Branko Koretić, povjernik za mlade Sisačke biskupije i župnik Pohoda BDM u Sisku gdje je vlč.Tomislav imenovan župnim vikarom. Osobito svečan ton ovom druženju dao je svojim dolaskom Sisački biskup mons. Vlado Košić koji je čestitao mladomisniku Kolaru i poželio sunjskoj župi da ovo bude poticaj za nova svećenička i redovnička zvanja, koja su neprocijenjivo vrijedna upravo u današnjem vremenu koje niječe Boga i čovjekovu duhovnu dimenziju i potrebu za Kristovom blizinom.

GB

 

Pin It on Pinterest