17. lis 2012.

Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije  proslavljen je u četvrtak 18. listopada svečanim misnim slavljem u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, a koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom i prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, župnim vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom i trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem.

U prigodnoj homiliji, čestitajući okupljenima Dan branitelja, biskup je podsjetio kako je za Katoličku crkvu to ujedno i blagdan sv. Luke evanđeliste, te  iako na prvi pogled ova dva spomena nemaju ništa zajedničkog u biti su povezana. Dan sisačko-moslavačkih branitelja obilježava se na dan kada je 1991. godine, na potezu Novi Farkašić  – Vratečko – Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome području i u cijeloj Hrvatskoj. Bila je to prva vojno-oslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je zaustavila srpsku agresiju i baš u Novom Farkašiću prostrijeljeno je raspelo tzv. Strijeljani Isus koji je dugo resio osobnu kapelu kardinala F. Kuharića u Zagrebu. „Zahvalni smo Bogu što je zlo bilo zaustavljeno, premda uz mnoge žrtve i razaranja.

Taj isti Bog podigao je i sv. Luku, koji nam je zapisao Evanđelje o Isusu Kristu, kojim je već pred 20 stoljeća naviještena pobjeda dobra nad zlim. Sv. Luka ima osobit osjećaj za siromahe, bolesne, sve napuštene i prezrene, a koji su baš u Isusu osjetili veliku potporu, u njemu doživjeli snažan oslonac i tako pronašli svoj izlaz iz patnje, siromaštva i napuštenosti – pa se Lukino evanđelje voli nazivati evanđeljem siromaha. Stvarno je to evanđelje, tj. radosna vijest, kada se zlo zaustavi i pobijedi, zar ne? I onaj tko tu vijest drugima prenosi, taj je ‘evanđelista’, kao što je bio sv. Luka, ali i kao što su na početku Domovinskog rata bili naši hrabri branitelji, čija je vjera u pobjedu dobra i žrtvovanje da se zlo zaustavi bila velika poruka ohrabrenja mnogim uplakanim dušama, prognanicima, udovicama, djeci siročadi, roditeljima koji su ostali bez svojih sinova. Bila je to poruka: ne bojte se, zlo ćemo pobijediti, dobro je jače, mi se možemo oduprijeti nasilnicima“, rekao je između ostalog biskup i izrazio svoje mišljenje kako bi bilo najbolje kada bi se u preambulu našeg hrvatskog Ustava stavio Domovinski rat koji je doista ujedinio sve domoljube, te kada bi se borba naših branitelja u tom pravednom obrambenom ratu stavila kao temelj naše sadašnjosti. „Naime, dok god se – bilo crvena bilo crna ideologija nedavne prošlosti u Drugom svjetskom ratu zagovara i brani, dotle se naš narod dijeli, a ne ujedinjuje. Bilo bi nužno odbaciti u ropotarnicu povijesti i simbole nacizma i komunizma, kao jednako štetne i zločinačke, te se posvetiti sadašnjosti koja doista izvire iz borbe našega naroda za slobodu, a koji se ujedinio upravo u Domovinskom ratu“,  istaknuo je između ostalog biskup.

Homilija u cijelosti

Uz brojne vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih, misnom slavlju nazočila je i županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel.

 

Pin It on Pinterest