27. sij 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 26. siječnja misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru, Domu PZ „Krnjak“ u kojem se već sedam godina okupljaju vjernici filijale Krnjak, župe Vojnić.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj riječi biskup Košić je istaknuo kako današnja čitanja progovaraju o tome što to zapravo znači slijediti Krista. „U prvom čitanju iz Staroga zavjeta čujemo kako je prorok naviještao Isusov dolazak. To se čitanje iz proroka Izaije čita i na Polnoćki: ‘Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu’. Ta svjetlost je Božji dolazak, to je Krist Gospodin koji se rodio u Betlehemu da bude Spasitelj za sve nas i za sve ljude svih vremena i naroda. On je u tu našu tamu grijeha, nevolje i beznađa donio svijetlo nade, vjere i ljubavi. Zato smo i mi dodirnuti tom porukom, a ne samo Židovi kojima je to prorok napisao u 8. stoljeću prije Isusova rođenja i zato i mi to danas čitamo jer se želimo nahraniti onime što je Bog po prorocima navješćivao. On je navijestio da će dolazak Sina Božjega biti novo veliko svjetlo. To je naša nada, da upravo tamo gdje je tama i grijeh, Bog pobjeđuje te ako smo mi s njime, i mi smo pobjednici“, rekao je biskup.

Nakon mise, biskup Košić susreo se s vjernicima filijale, predvođenima župnikom fra Antom Ivanovićem i zamjenikom načelnika Općine Krnjak g. Josipom Ljevarom kako bi razgovarali o pitanju adekvatnog prostora za bogoslužje. Tom prigodom g. Ljevar je upoznao biskupa s činjenicom da je Općina Krnjak jedina općina u Sisačkoj biskupiji koja nema na svom prostoru katoličku crkvu ili kapelicu, te kako petstotinjak vjernika, većinom Hrvata prognanih iz BiH, žude za takvim prostorom koji bi bio i mjesto njihova svakodnevna susreta. Biskup je poslušao i sugestije okupljenih vjernika te istaknuo kako će u dogovoru sa župnikom fra Ivanovićem i u skladu s potrebama i mogućnostima Biskupija krenuti k rješavanju ovog problema.

Pin It on Pinterest