8. velj 2014.

Dani bolesnih i starijih koji će na području Sisačke biskupije bit obilježeni od 8. do 15. veljače, započeli su u subotu 8. veljače u bolničkoj kapeli Neuropsihijatrijske bolnice ”Dr. Ivan Barbot” u Popovači misnim slavljem za djelatnike i pacijente, a koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih fra Josip Patrčević, supsidijar katedralne župe vlč. Mario Stjepan Šikić i domaći župnik iz Popovače vlč. Mato Draganović koji je na početku pozdravio biskupa zahvalivši mu na dolasku.

U homiliji, govoreći o Isusovom prvom čudu na svadbi u Kani Galilejskoj, iz pročitanog Evanđelja, biskup Košić je istaknuo kako smo okupljeni na ovom slavlju želeći da i nama Marija – Gospa Lurdska zaštitnica bolesnika, isprosi Isusovo čudo. „To čudo vina koje je Isus učinio simbol je radosti koja je nedostajala i koja nije postojala na toj svadbi i među tim mladencima, ali također i simbol ljubavi. Neki kažu da nije bilo ljubavi među mladencima, nego su bili kao voda i trebalo je Isusovo čudo da vrati tu ljubav u njihova srca. I nama u životu često nedostaje puno toga i osjećamo se slabi, ponekad nam i nije dosta ono što imamo i žalimo se da nam život nema smisla, ali zapravo najvažnije je to da imamo u srcu ljubavi. Baš to molimo da Marija kaže Isusu: ‘Evo, ovo oni nemaju, ono što im je potrebno’. Rekao je bl. Alojzije Stepinac ‘kada čovjek ima u srcu ljubavi tada je najbogatiji na svijetu.’ Puno toga vanjskog možemo izgubiti i može nam nedostajati, ali ako imamo vjere, nade i ljubavi, mi smo najbogatiji ljudi na svijetu“, rekao je biskup i nakon toga predočio Poruku pape Franje za 22. Svjetski dan bolesnika koja nosi naslov: Vjera i ljubav: “I mi smo dužni živote položiti za braću” (1 Iv 3,16).

Na kraju biskup je poručio okupljenima: „Marija, majka siromaha i bolesnika neka i nama pomogne da prihvatimo Božju volju i da znamo da kroz tu teškoću i patnju bolesti moramo proći, da bismo ojačali u duhovnom smislu kako bi nas Krist Gospodin ispunio svojim duhovnim darovima. Za to čudo molimo, da od te vode običnosti i svakodnevnosti koja nam je često teška i pritišće nas, Bog učini  velika djela, da učini čudo kao u Kani Galilejskoj na riječ Marije Majke Božje“.

Misno slavlje animirali su članovi Mješovitog zbora župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači.

Pin It on Pinterest