8. velj 2014.

Misom zadušnicom koju je u prepunoj samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća BDM  u zagrebačkoj Dubravi, 7. veljače predvodio sisački biskup Vlado Košić, franjevci hercegovačke provincije Uznesenja Marijina sa sjedištem u Mostaru i Zavičajna zajednica Široki Brijeg iz Zagreba uz rodbinu te više od tisuću vjernika, štovatelja širokobrijeških mučenika, sjetili su se 66 franjevaca te provincije ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, a posebno 69. obljetnice mučeničke smrti dvanaestorice širokobrijeških fratara, koje su 7. veljače 1945. u samostanu na Širokom Brijegu zvjerski pobili pripadnici partizanskih jedinica. U koncelebraciji bili su gvardijan fra Draženko Tomić, vojni generalni vikar dr. o. Jakov Mamić, OCD, franjevci iz samostana, petorica franjevačkih đakona, više svećenika redovnika – dominikanca i isusovaca rodom iz Hercegovine te veći broj biskupijskih svećenika. Zbor franjevačkih bogoslova pjesmom i liturgijskim čitanjima animirao je ovo spomen-slavlje mučenika, na početku kojega je biskupa, svećenike i sve okupljene vjernike među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio gvardijan fra Draženko.

Na početku homilije biskup Košić je rekao kako je jasno i posve nedvojbeno da su franjevce pobili partizani po nalogu samog partijskog vrha – i to samo zato što su bili katolički svećenici, te kako su prema istraživanju Damira Šimića partizani pokušavali nagovoriti i pridobiti franjevce da se pridruže njihovom pokretu, ali budući da to nisu uspjeli, smatrali su ih političkim neprijateljima i zato je došla naredba da ih se treba likvidirati.

Biskupova homilija u cijelosti

Govoreći o pročitanoj Božjoj riječi biskup je istaknuo kako ona donosi dvije veoma bitne poruke, koje se odnose upravo na franjevce – mučenike. „Prva je, izrečena u Knjizi Sirahovoj, gdje smo čuli kako je opisan David, a mogli bismo ju prereći ovako: i najslabiji može biti najjači ako se pouzda u Gospodina; te druga, koju nam donosi današnje Evanđelje, koje govori o mučeništvu sv. Ivana Krstitelja, a mogli bismo tu poruku sažeti u riječ: premda je prorok Božji ubijen, njegova riječ je pobijedila te i nakon njegove smrti unosi strah u srca ubojica“, rekao je biskup te u nastavku istaknuo da je krvnik, kako nam iznosi današnje Evanđelje, odrubio Ivanu Krstitelju glavu, ali i kako on je bio samo mač u rukama gorih krvnika, Heroda i Herodijade. „Kada se danas u Hrvatskoj govori o UDBI koja je ubijala Hrvate po domovini i svijetu, sav se odium želi prebaciti na tu službu. Međutim oni su bili samo krvnici, herodi su bili naredbodavci, koji su zapravo okrvavili ruke. Oni su međutim stolovali u bijelim dvorima, uživali u plesu i društvu visokog sloja, ispijali skupocjena pića s najvišim državnicima svijeta – i bili zavodnici i izvor smrti za tolike muževe i žene, za svećenike i časne sestre, za tolike bogoslove i sjemeništarce. Nije nevažno da se i danas u hrvatskom društvu želi na sve načine prikriti ta istina i da ne samo krvnici nego i herodi uživaju zaštitu sustava i države koja se ne želi odreći svih zločina i zločinaca“, upozorio je biskup.

Biskup Košić je podsjetio i kako je naš hrvatski narod, nažalost, kroz povijest prolazio mnoga mučeništva, ali kako ni jedno nije bilo tako strašno kao razdoblje u kojem su bili ubijeni i hercegovački franjevci koje se danas spominje i čiju žrtvu slavi. „Oni su ugrađeni u našu povijest, ali oni su i zalog naše budućnosti. Neka nas sve nadahnjuju za hrabro svjedočenje naše vjere, za vjernost Bogu i Domovini, neka zagovaraju naš hrvatski narod pred licem Božjim“, rekao je biskup te na kraju pozvao na molitvu za hercegovačke franjevce – širokobriješke mučenike.

Pin It on Pinterest