15. lip 2012.

„Hvalimo Te, Bože, što si nam darovao još jednu školsku godinu koja je bila vrijeme za naviještanje i svjedočenje Tebe, koji si dostojan svake hvale i svake pohvale. Hvala Ti, Bože naš, naš prijatelju i dobri naš Vođo i Učitelju, što nam svima, i učiteljima i učenicima, pokazuješ pravi put u život i s nama putuješ do cilja“, rekao je sisački biskup Vlado Košić u prigodnoj homiliji, predvodeći 15. lipnja, u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku misu zahvalnicu kojim su Katehetski ured i vjeroučitelji s područja Sisačke biskupije obilježili završetak školske godine 2011./2012. Uz vjeroučitelje predvođene predstojnicom Katehetskog ureda s. Smiljom Čirko, misnomsu slavlju nazočila brojna djeca i mladi koji su se svojim učiteljima pridružili u toj zahvali i molitvi.

Obraćajući se vjeroučiteljima, u homiliji biskup ističe vrijednosti koja se nalaze u čitanjima. „U odlomku iz Knjige proroka Hošee slušamo Božje riječi kojima se on predstavlja Bog nježnosti. Kako li je samo strpljiv, koliko nježan odgojitelj i koliko brižan, poput majke. Upravo na ovom tekstu suvremena teologija nježnosti nalazi uporište da nam progovori o nježnom Bogu. On uči hodati svoj narod, kao što to majka uči svoje dijete, drži ga za ruke… „Užima za ljude privlačio sam ih, konopcima ljubavi.“ (Hoš 11,4) Takav je naš Bog, takvog Boga mi navješćujemo, takvog Boga mi svjedočimo“, ističe biskup i progovara o poslanici sv. Pavla Efežanima. “ Sv. Pavao sebe naziva „najmanjim od svih svetih“, tj. među svim kršćanima. On je „blagovjesnik neistraživog bogatstva Kristova“ (Ef 3,8). Kao da stoji zadivljen pred veličinom Božjom kad kazuje želju za svoje učenike u Efezu, a što sigurno i mi osjećamo za naše učenike želeći im: „neka vam (Bog) dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka, da po vjeri Krist prebiva u vašim srcima, te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima koja je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Božje.“ (Ef 3,16-19). I ja to vama, dragi moji vjeroučitelji i vjeroučiteljice, od srca želim. Posebno „da Krist prebiva u vašim srcima“, kako kaže sv. Pavao. A to znači da budete, jednostavno rečeno, ljudi srca“, zaželio je na kraju biskup.

Misnom slavlju prethodio je kratki susret vjeroučitelja s predstojnicom Katehetskog ureda s. Smiljom Čirko i biskupom Košićem. Susret je započeo scenskim prikazom prispodobe o milosrdnom Samarijancu koji su pod vodstvom vjeroučiteljice Nikoline Milatović izveli učenici OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće, a nastavljen osvrtom s. Smilje na prošlu školsku godinu. Na kraju je predstojnica održala kratko predavanje o kvalitetama koje bi vjeroučitelj kao čovjek trebao posjedovati, ističući između ostalog da su to da bude čovjek vjere, radosti, nade, milosrđa, skromnosti, blagoslova i istine.

Pin It on Pinterest