10. stu 2013.

Misu zadušnicu povodom 23. godišnjice mučeničke smrti Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je u subotu 9. studenog u istoimenoj crkvi na sisačkom Viktorovcu mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu. U koncelebraciji su bili ekonom Sisačke biskupije mons. Zdravko Novak, dekan Sisačko-pešćeničkog dekanata preč. Mato Sukalić, župnik župe Prelošćica o. Mirko Sadak, kapelan vojne kapelanije u Petrinji vlč. Milenko Majić i domaći župnik vlč. Branko Koretić.

Župnik Grahovar mučenički je ubijen u svome stanu s 9. na 10. studenoga 1990. godine ubodom noža, a na misi i molitvi za, kako su ga nazivali, dobrog župnika Tončija, okupili su uz župljane i brojni vjernici sisačkog kraja.

U homiliji mons. Pintarić je rekao kako mnogo ljudi u ovom suvremenom vremenu ima velikih problema kako živjeti kršćanski u društvu u kojem je, kako je to već više puta istaknuto zadnjih mjeseci, na djelu određena kulturna revolucija. „Revolucija je uvijek neki pokušaj promjene postojećeg stanja društva, koje se želi promijeniti onim oružjem kojeg ti isti drugima ne dopuštaju da bi ga imali u svakodnevnom životu. Kada je riječ o kulturalnoj revoluciji ona vidimo da se mnoštvo događaja u javnom životu ne dopušta tumačiti ni na jedan drugi način nego na onaj način kako ih tumače oni koji imaju u svojim rukama bilo koju moć. Bilo moć medija, prisiljavanja, bilo kojeg drugog određenog pritiska. Ono što jest za kršćanina izazov da i u takvim trenucima zna tko je iza njega, a to je Isus Krist. I u takvim trenucima treba iščitavati one znakove vremena u kojima nas Bog i ovoga trenutka poziva da budemo njegovi svjedoci. Grčka riječ martyr znači svjedok, ali i mučenik. Nekako u istom trenutku netko tko svjedoči svoje uvjerenje, a to uvjerenje ne da proizlazi iz njegovog egoističnog stava u kojem želi sam sebe promovirati, promovirati određenu društvenu ili političku ideologiju, nego uvjereni smo da mi nismo sami sebi mjerilo nego upravo naše mjerilo je Bog“, rekao je propovjednik, te istaknuo kako je zato potrebno da i na ovaj današnji spomendan kada se spominjemo svećenika Antuna Grahovara prisjetimo se onih trenutaka u kojima je on živio. U kojima je poticao i pozivao ljude k Bogu.

Na kraju, mons. Pintarić još je između ostalog  rekao kako je ono što je ostalo zabilježeno o vlč. Tončiju, je da je on bio dobar čovjek Tonči, te kako se u njegovoj jednostavnosti života, u njegovoj odlučnosti onoga što je bio, a bio je svećenik, zrcali ona snaga vjere koja već dvije tisuće godina progovara, koja nas poziva i izaziva.

Nakon popričesne molitve, mons. Pintariću je na dolasku te upućenim riječima zahvalio vlč. Koretić, ali i poručio okupljenim vjernicima da je njihov dolazak na misu zadušnicu za vlč. Grahovara podrška svećenicima koji danas rade ne baš popularan posao u današnjem društvu, boreći se za duše djece i obitelj.

Misno slavlje animirala je sisačka muška klapa Kolapljani.

Pin It on Pinterest