11. pro 2012.

„Danas je 13. obljetnica otkako nas je napustio jedan od najvećih sinova hrvatskoga naroda, prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Stoga se želimo pomoliti za njegovu dušu i razmotriti pred Bogom njegov život i rad kojim je zadužio i nas i buduće hrvatske naraštaje”, rekao je sisački biskup Vlado Košić predvodeći u ponedjeljak 10. prosinca misu zadušnicu za prvog hrvatskog Predsjednika. U koncelebraciji su bili i kancelar mons. Marko Cvitkušić, začasni kanonik Stolnog Kaptola Svetog Križa preč. Alojzije Petranović, katedralni župnik vlč. Ivica Mađer i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar.

U nastavku homilije osvrćući se na riječi iz Evanđelja o Isusovu čudu ozdravljenja uzetog čovjeka biskup je rekao kako se nešto slično dogodilo Hrvatskoj prije 22 godine. “Dok su jedni govorili: prije će Sava poteći uzvodno, negoli Hrvati imati državu, jedan je čovjek bio vizionar i započeo djelo koje danas slobodno možemo nazvati čudom Božjim”, rekao je biskup i dodao da je dr. Franjo Tuđman započeo nemoguće djelo – stvoriti samostalnu državu Hrvatsku, te da i mnogi najoptimističniji i najdobronamjerniji nisu vjerovali da je to izvedivo i moguće. “Ali često se u povijesti pokazalo da su upravo takvi pothvati koji su se činili nemogući, ako su ih započinjali, pripremali i vodili jake ličnosti i hrabri ljudi, završavali uspjehom. Zapravo, bitna je samo – vjera. Kaže evanđelista da je Isus bio zadivljen vjerom onih koji su donijeli na nosiljci uzetoga. Oni su učinili nemoguće. Činilo se da nije moguće ući u kuću koja je potpuno ispunjena ljudima. I da bi svrnuli pozornost Učitelju, i da bi i u tim okolnostima doveli svoga bolesnog prijatelja pred njega, oni su se dosjetili: raskrili su krov te kuće i kroz njega su spustili svoga prijatelja pred Isusa”.

Biskupova homilija u cijelosti

Biskup je istaknuo i brojne susrete dr. Tuđmana i kardinala Kuharića, a o kojima možemo čitati u njegovom Osobnom dnevniku. U njemu možemo vidjeti kako se on često divi i s odobravanjem spominje kako je hrabro kardinal Kuharić ustajao u obranu istine, nasuprot laži koje su sijali neprijatelji Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda. “Tuđman je poštovao i cijenio ulogu Crkve u našem društvu, što mnogima danas nedostaje. Zašto? Jer nije bio političar za svoje interese, već nacionalni vođa koji se borio za dobro čitavoga naroda! No, danas se nalazimo u eri tzv. detuđmanizacije koju su zdušno zadnjih godina, počam od njegove smrti, provodili naši narodni vođe. Cilj im je bio uništiti visoke ideale koje je prvi Predsjednik postavio pred naciju. Cilj im je bio nametnuti krivnju našem narodu što je stvorio s njim svoju samostalnu državu. U medijima nismo mogli ništa drugo čuti nego samo o tzv. zločinima Hrvata nad drugima, pa se naš pravedni obrambeni rat najedanput “pretvorio” u nešto čega se treba stidjeti, a branitelji su prikazivani svi odreda koji su svojim životima obranili našu Domovinu kao zločinci”, rekao je još sisački biskup i zapitao se hoće li pravorijek od 16. studenoga ove godine to promijeniti, hoćemo li kao narod progledati, te kada će se već jednom naći pravo mjesto, koje pripada prvom Predsjedniku, u našoj javnosti, u stavovima naših narodnih predstavnika, u ponosu nacije.

Na kraju, dodao je i kako kada promatramo život i djelo pokojnog Predsjednika, morali bismo biti ponosni što smo ga imali, i zahvaliti dragom Bogu što mu je dao snage, hrabrosti i mudrosti da smo se kao narod oslobodili i dobili Domovinu.”Ima na žalost još uvijek previše onih koji našu Domovinu ne vole, ali mi, kršćani, trebamo biti domoljubi. Mi trebamo pokazivati primjerom kako se voli svoj narod i zemlja koju nam je Bog dao. Iskreno molimo da Gospodin pokojnom Predsjedniku Franji podari vječni život kao nagradu za njegovu žrtvu, ljubav prema Domovini i našem narodu, da naše današnje i buduće narodne vođe osnaži njegovom hrabrošću i mudrošću, a sve nas ojača da uvijek vjerujemo u pobjedu dobra, kako god se to činilo nemoguće, da svjedočimo istinu, da se zalažemo za vrijednosti domoljublja, poštovanja naših velikana te da se žrtvujemo za dobro svih svojih bližnjih”, rekao je još biskup pozivajući na molitvu.

 

 

Pin It on Pinterest